Narodnjaci plagirali 
Panenićev program

Autor: Marija Brnić , 24. kolovoz 2016. u 14:47
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Energetske smjernice lijeva koalicija preuzela od Ministarstva gospodarstva.

Ma koja od političkih opcija na skorim izborima uspije formirati parlamentarnu većinu, za energetski sektor to neće biti presudno, jer su glavne smjernice politika u tom segmentu u programima svih relevantnih stranaka i koalicija oko svih bitnih tema najvećim dijelom posve ujednačene.

Za razliku od ranijih programa, pa i onih unatrag pola godine, u kojima se još govorilo o balansiranju konvencionalnih i obnovljivih izvora energije, sad su apsolutno svi u prvi plan izdigli obnovljivce, u čiju proizvodnju maksimalno treba uključiti kućanstva i male proizvođače te poticati energetske zadruge, a ubrzavanje realizacije projekta LNG terminala jedan je od glavnih zadataka oko kojeg se slažu svi glavni politički oponenti.

U SDP-ovu, odnosno programu Narodne koalicije, velik dio posvećen je evidenciji propusta učinjenima u proteklih pola godine mandata Vlade HDZ-a i Mosta, no specifičnim u daljnjim promišljanjima taj program čini zapravo to što je njegov velik dio preuzet upravo iz dokumenta Mostovog i HDZ-ovog Ministarstva gospodarstva. Zvuči nevjerojatno, no Narodna koalicija prepisivala je iz radnog materijala za tzv. Zelenu knjigu, odnosno Ključnih pitanja energetskog sektora RH na temelju koje bi se u narednoj fazi trebala temeljiti buduća Bijela knjiga – Strategija energetskog razvoja Hrvatske, kojeg je izradila Uprava za energetiku i rudarstvo i nadležni pomoćnik ministra Zdeslav Matić. Taj je dokument nedavno predstavljen poslodavcima i spreman je za javnu raspravu. Prijedlog Ministarstva predviđa dovršetak Zelene knjige kroz šest mjeseci, a u dodatnih šest mjeseci i izradu nove energetske strategije do 2040. s osvrtom do 2050., te potom i prijedloga poboljšanja zakonodavnog okvira za ostvarenje energetskih ciljeva.

U planu ima i unapređenje energetske statistike, te osnivanje Agencije za energiju (AZE) kao krovne organizacije za provedbu ekonomske politike.
SDP je u cijelosti preslikao i sam prijedlog ustroja nove agencije, u koju bi bili objedinjeni Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško (FOND-NEK), Agenciju za ugljikovodike (AZU) i Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). 

Dodatak SDP-a tom prijedlogu racionalizacije administracije tek je plan osnivanja novih energetskih agencija na lokalnim razinama. Doslovce je SDP u svoj program prenio i odnos prema HEP-u, čiju se reorganizaciju planira dovršiti, uz izdvajanje djelatnosti opskrbe iz tvrtke HEP-Operatora distribucijskog sustava te definiranja poslovne strategije tvrtke Novenerg, koja je u jednakom suvlasništvu HEP-a i RWE-a. SDP i njegovi narodnjaci poduprijet će također i okrupnjavanje distributera plina, kojih trenutno djeluje 34 u Hrvatskoj, a na listi su također i prijedlozi za pokretanje nacionalnog programa poticaja korištenja Sunčeve energije, te dorada i završetak sustava uvođenja razdjelnika topline.

Most i HDZ, kojima je upravo energetika i bio prostor najvećih prijepora u funkcioniranju njihove vlade, materijal svog tima u Ministarstvu gospodarstva nisu “copy/paste”-ali u predizborne programe. Uočljivo je u HDZ-ovom programu da se zaobilazi izravnije se pozabaviti temom Ine, za razliku od Narodnjaka i Mostovaca. Narodnjaci, pri tom, žele jasnije definirati poziciju u pregovorima s Molom, a razvoj Ine vide u jačanju rafinerijskog poslovanja, te maloprodaje, dok aktivnosti na istraživanju nafte ne bi bili prioritetni. Most rješenje za Inu vidi u poboljšanju odnosa s postojećim ili traženju novog strateškog partnera, kako bi se zaustavilo daljnje srozavanje i marginalizacija na tržištu. HDZ, koji u proteklom mandatu nije imao izravnu kontrolu nad sektorom gospodarstva i energetike, razradio je niz mjera uključivanja potrošača preko energetskih zadruga i mikroproizvodnje na tržište kao aktivne sudionike i investitore, a za što kao poticaj predviđa uvođenje snižene stope PDV-a na isporuku električne energije. Sigurnost opskrbe naftom HDZ kani povećati formiranjem Adriatic Spot tržišta na Janafovom terminalu u Omišlju. Osim toga predviđa i skladištenje svih obveznih rezervi nafte i naftnih derivata unutar granica Hrvatske, te izgradnju skladišta nafte za koje je Janaf već dobio dozvolu za građenje. U segmentu plina HDZ ključnim vidi tri projekta – izgradnju Jadransko-jonskog plinovoda, LNG terminala i vršnog podzemnog skladišta plina, za koji se kao optimalnu lokaciju navodi postojeće eksploatacijsko polje u Grubišnom Polju.

Most, bude li ponovno jezičac na vagi, tražit će uvođenje profesionalizacije menadžmenta u državnim tvrtkama, sređivanje stanja u Plinacrou. Sustav distribucije plina nakon fijaska projekta plinovoda do Dalmacije guši sve kupce plina zbog visokih tarifa, a što Mostovci predlažu otkloniti ikroz konsolidaciju sustava, reprogram dugova, dokapitalizaciju i otpis neaktivne imovine. Jedan od prijedloga treće opcije je i rješavanje zaostajanja na europskom energetskom tržištu integracija hrvatske burze CROPEX s tržištima BiH, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije, kao protuteža srpskoj energetskoj burzi. Posebno važnim za energetski razvoj Most jačanje klastera inteligentne energije i uključivanje u razvojne projekte ICT i ostalu domaću industriju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close