Narodne novine ostaju bez 5 posto prihoda

Autor: Marija Brnić , 10. srpanj 2014. u 09:45
Lani na osnivanju doo-a zaradili 18 mil. kuna/ Sanjin Strukić/PIXSELL

Osnivanje doo-a više se ne mora oglasiti u službenom listu, poduzetnicima ušteda 900 kuna.

U sjeni negodovanja zbog imenovanja novog predsjednika Uprave Narodnih novina Anđelka Topolovca ostala je informacija o ukidanju obveze objavljivanja osnivanja društava s ograničenom odgovornošću (doo) u službenim novinama koja pojedinačno košta 900 kuna.

Vladin prijedlog izmjena zakona o sudskom registru kojim se to pitanje regulira upućen je u hitnu saborsku proceduru i još čeka raspravu, no kod njegovog donošenja nisu iznesene i procjene koliko će se tim potezom na godišnjoj razini rasteretiti gospodarstvo, odnosno koliko će se smanjiti prihodi Narodnih novina. Prema odgovorima koje smo dobili iz Narodnih novina, ta državna tvrtka godišnje od objava osnivanja doo-a uprihodi oko 5 posto ukupnih prihoda. Lani je tako s tog osnova uprihodila 18,3 milijuna kuna, što znači da je u 2013. osnovano 20,3 tisuće novih doo-a.

Ove su, pak, godine u prvih šest mjeseci s ove osnove Narodne novine ubrale 9,7 milijuna kuna, odnosno osnovano je 10,8 tisuća novih doo-a. Promatrano u ukupnoj strukturi prihoda, koji su na razini 2013. iznosili 385,5 milijuna kuna, prihodi od objava u službenom listu ne donose glavninu sredstava. Lani su Narodnim novinama donijeli 34,8 milijuna kuna, što znači da će izuzimanjem obveze objave osnivanja poduzeća Narodne novine ostati bez polovice prihoda od službenih objava. S novim pravilima Narodne novine nisu bile upoznate, pa nisu niti predviđene u njihovom poslovnom planu za 2014. godinu. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ukinite BANDU LOPOVSKU, neka si zarade plaće na tržištu!!!

@stream23 – koje poduzeće dobro posluje? Jer NN iz razloga monopolističko-reketarskog odnosa prema tržištu i gospodarstvenicima? Isto pod hitno prepustiti zakonima tržišta i NN nema za 6 mjeseci!

Zašto naslov ne glasi:
Parafiskalni namet gospodarstvu se smanjuje za 20 milijuna kuna?

Sistem ovih nesposobnjakovića, kako uništiti poduzeće koje dobro posluje. Kada će izbori stvarno uništavaju sve šta dotaknu.

New Report

Close