Napuštaju ih radnici, a Fina predlaže stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 18. ožujak 2019. u 12:50
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Po sili zakona stečajni postupak ‘kuca’ na vrata blokiranih tvrtki Uljanikove grupacije, pa je tako Financijska agencija na temelju članka 110. st. 1. Stečajnog zakona podnijela nadležnom Trgovačkom sudu u Pazinu prijedloge za pokretanje stečajnog postupka za dužnike Uljanik strojogradnja Diesel d.d.. i Uljanik TESU d.d., koji su tijekom posljednjih 14 mjeseci ostali ukupno bez 109 radnika.

Tvrtka Uljanik Strojogradnja Diesel u Fininom Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 27 milijuna kuna. Prema podacima koje je Financijskoj agenciji dostavio HZMO za potrebe ovog stečajnog prijedloga dužnik zapošljava 248 ljudi. U Jedinstvenom registru računa tvrtka ima otvorene račune u šest banaka, a osim navedenih podataka iz Fine navode da ne raspolažu s drugim podacima o imovini dužnika.

Uljanik TESU u blokadi je u iznosu od 3,8 mil. kuna, zapošljava 65 radnika, a račune ima otvorene kod PBZ-a i HPB-a.

Uljanik Strojogradnja Diesel u 2017. ostvario je ukupni godišnji prihod u iznosu od 71,8 milijuna kuna što prema portalu Poslovna Hrvatska predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 61,9 milijuna kuna u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 9,9 mil. kn. Tijekom posljednje dvije godine poslovao  je s gubitkom koji je preklani iznosio 29,5 mil. Kn, a u 2017. smanjivao je broj zaposlenih te ih je imao 320, dakle 72 radnika više nego prema zadnjim podacima.

Ukupni godišnji prihod tvrtke Uljanik TESU preklani je iznosio nešto više od 11 mil.  kn, a to prema  podacima navedenog portala predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od -29,7 mil. kn u odnosu na raniju godinu. Njegov je gubitak preklani iznosio oko 4,1 mil. kn.  Isto je smanjivao broj zaposlenika a u 2017. imao ih 102 zaposlenika, odnosno 37 više nego danas.  

Komentirajte prvi

New Report

Close