Napuhane mjere za zapošljavanje

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2007. u 06:30

Turistički krediti i Bolonjski proces postali aktivne mjere zapošljavanja

Vlada će tijekom 2007. godine, kako je najavila, za provedbu aktivne politike zapošljavanja utrošiti 524 milijuna kuna. Na prvi pogled riječ je o golemom povećanju na godišnjoj razini jer je u planu za 2006. godinu za poticanje zapošljavanja bilo predviđeno 314,8 milijuna kuna, odnosno 209 milijuna kuna manje nego što se planira izdvojiti u ovoj godini. Međutim, tolika razlika nije stvorena velikim porastima u poticanju zapošljavanja pojedinih skupina nezaposlenih, nego je, kako se vidi iz samog programa, posljedica širenja pojma poticanja zapošljavanja i na programe razvoja turizma, klasičnog poduzetništva, klastera, unaprjeđenja obrtnog registra, kreditiranje male brodogradnje, kao i stipendiranje učenika. Te mjere, koji su dosad svoje mjesto nalazile u različitim programima poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva, prvi su put navedene i kao aktivne mjere Vlade u području zapošljavanja. Tako se, primjerice, kroz program poticanja gradnje malih brodova i plovećih hotela, odnosno kreditiranje privatnih brodograditelja očekuje subvencioniranje gradnje 15 do 20 brodova. Poveznica s programom zapošljavanja trebalo bi biti očekivano zapošljavanje određenog broja građana na plovećim hotelima. Za subvencije kamata u tom programu izdvojit će se 3 milijuna kuna. Još veći iznos, 5 milijuna kuna, utrošit će se za sufinanciranje i konzultantskih usluga, te troškova za materijalna i nematerijalna ulaganja klastera. Rezultat je te “mjere zapošljavanja” osnivanje oko 20 novih klastera i edukacija rukovodećeg osoblja. Za poboljšanje i ubrzanje postupka registriranja obrta u 2007. godini izdvojit će se 2,5 milijuna kuna, što bi trebalo rezultirati povećanjem broj obrta za 3,5 tisuće na godinu. Kao aktivna mjera zapošljavanja ističe se i etabliran program “Poticaj za uspjeh” Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a kroz koji se planira osigurati i jedan od najviših pojedinačnih iznosa u ovogodišnjem Nacionalnom planu zapošljavanja, 75 milijuna kuna.

Tim sredstvima kojima se financira kreditiranje malih i srednjih poduzetnika u turizmu otvorit će novih 700 radnih mjesta u 2007. godini kao rezultat izgradnje turističkih objekata i malih obiteljskih hotela. No to nije jedini program razvoja turizma u aktivnoj politici zapošljavanja. Navodi se još i program razvoja turizma u malom gospodarstvu, za koje će se izdvojiti dodatnih 10 milijuna kuna, potom razvoj seoskih gospodarstava, kroz koji bi se s 3 milijuna kuna kreditiralo 50 projekata kontinentalnog i ruralnog turizma, a s 5 milijuna kuna nepovratnih potpora za obnovu kulturne baštine i njezino stavljanje u funkciju planira se potaknuti zapošljavanje u turistički nerazvijenim područjima. Zanimljivo je s druge strane da program zapošljavanja za klasične mjere zapošljavanja kao što su prekvalifikacije nezaposlenih s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za cijelu godinu planira čak manje sredstava nego za spomenuti projekt obnove kulturne baštine. Program stručnog osposobljavanja za nepoznatog poslodavca, kojim bi trebalo biti obuhvaćeno 900 osoba, podržat će se s 4,5 milijuna kuna. Za kritičniju točku, kad je riječ o nezaposlenosti, zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba Vlada ove godine izdvaja 29,2 milijuna kuna koje će kao subvencije davati malim i srednjim poduzetnicima te 4 milijuna kuna većim tvrtkama izvan javnog sektora. Također subvencijama od ukupno 30 milijuna kuna poticat će se poslodavci na zapošljavanje mlađih osoba koje još nemaju radnog iskustva. S 33,7 milijuna kuna poticat će se zapošljavanje nezaposlenih osoba s invaliditetom, a taj novac utrošit će se za sufinanciranje troškova prilagodbe radnog mjesta i uvjeta rada takvim osobama, ako ih zapošljava na neodređeno, i to na iznos od najviše 10 najnižih mjesečnih osnovica. Osim toga, subvencije će se moći koristiti i za nadoknadu postotka plaće, a najviše do 50 posto bruto plaće zbog smanjenog radnog učinka.Planira se izdvojiti 4,6 milijuna kuna za zapošljavanje 380 nezaposlenih Roma, a oko 15 milijuna kuna planirano je za zapošljavanje ostalih teško zaposlivih skupina, od branitelja, samohranih roditelja preko liječenih ovisnika, žena žrtava nasilja do azilanata i bivših zatvorenika.
(Mirela Klanac, Marija Brnić)

Novac i Ministarstvu

Osim poduzetničkih programa mjesto u nacionalnom programu zapošljavanja po neobičnim ovogodišnjim kriterijima Vlada je dala i nizu programa Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Povećanju zapošljavanja tako bi trebale doprinijeti i mjere nazvane “jačanje i razvoj kapaciteta stručnih institucija” ili pak mjera kao “razvoj legislative”, a za koju će se, kako se navodi, izdvojiti 6,55 milijuna kuna. Još više, 7,4 milijuna kuna, vrijedna je mjera “razvoj vrednovanja i kvalitete obrazovanja, a za usklađivanje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira s Europskim, što je također ušlo kao mjera zapošljavanja, predivđeno je 8,6 milijuna kuna, plus još 6 milijuna kuna planiranih na poziciji provedbe Bolonjskog procesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close