‘Napokon, zbog čekanja smo izgubili 35 mil. kuna zarade’

Autor: Božica Babić , 20. studeni 2014. u 21:59
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Lani je kroz tribunjsku luku pretovareno 3000 t ribe u vrijednosti 25 mil. kn. Da je to prodano kroz Veletržnicu, zarada bi bila gotovo 60 mil.

Kamo sreće da je ova odluka donesena prije, nepotrebno samo izgubili previše i vremena i novca. Tim je riječima upravitelj ribarske zadruge Adria iz Tribunja Robert Popov popratio odluku Vlade, donesenu u četvrtak, o davanju koncesije na 40.313 četvornih metara pomorskog dobra, od kojih je 8857 kvadrata kopneni prostor u ribarskoj luci Tribunj, za gospodarsko korištenje na razdoblje od 20 godina zadruzi koju vodi kako bi konačno mogla staviti u funkciju Veletržnicu ribe sagrađenu i potpuno opremljenu još u ljeto 2013.

U srpnju ove godine Poslovni dnevnik je upozorio na to da inicijativa o burzi ribe u Tribunju datira s osnivanjem zadruge Adria 2007. godine, gradnja objekta počela je 2011. i dovršena u dvije godine, no zbog sporosti administracije i manjka suradnje među mjerodavnim ministarstvima ribarska je zadruga, umjesto očekivane potpore da Veletržnicu otvori što prije, gurnuta u probleme.

U gradnju Veletržnice investirano je 15 milijuna kuna, veći dio novca stigao je iz europskog pretpristupnog fonda IPA, pa je postojala prijetnja i povrata novca u blagajnu Bruxellesa zbog nemara hrvatske birokracije koja je dopustila da objekt stoji gotovo godinu i pol dana. 

Naime, prethodna koncesija istekla je 2013. i premda zakon o komunalnom gospodarstvu omogućuje izravno davanje koncesije za infrastrukturne objekte od posebnog značaja, što Veletržnica svakako jest, na državnim adresama tu su opciju ignorirali i inzistirali na provedbi natječaja koji je potrajao sve do listopada ove godine, da bi Vlada tek ovoga tjedna konačno zadruzi Adria dala koncesiju.

Popov je ipak zadovoljan, nada se kako će ugovor o korištenju koncesije s resornim ministrom pomorstva Sinišom Hajdaš Dončićem potpisati prije isteka aktualne godine. Uvjeren je u dobro poslovanje Veletržnice koja će ribarima donijeti veće prihode.

“Tijekom 2013. kroz tribunjsku luku pretovareno je 3000 tona izlovljene ribe u vrijednosti oko 25 milijuna kuna. Da je ta količina prodana kroz Veletržnicu, a procjenu smo radili prema podacima s pet burzi u zemljama okruženja članicama Europske unije, zarada bi iznosila oko 59,5 milijuna kuna”, kaže Popov.

Zadruga Adria okuplja 18 lokalnih ribara. Dobivena koncesija dopušta postavljanje 28 stalnih vezova i šest tranzitnih za plovila veća od 12 metara te 37 vezova za brodice dužine do 12 metara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close