Napokon službeno: Agrokor preuzima Roto Dinamic

Autor: Danijela Jozić,VLM , 12. rujan 2011. u 10:00

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, kupuje tvrtku s godišnjim prometom od gotovo 600 milijuna kuna i dobiva veletrgovca za HoReCa kanal

Koncern Agrokor je u kolovozu Agenciji za tržišno natjecanje (AZTN) prijavio preuzimanje tvrtke Roto Dinamic, veletrgovca i distributera alkoholnih i bezalkoholnih pića te ostalih proizvoda za ugostitelje. Vijest nikoga u poslovnoj zajednici nije iznenadila s obzirom da se o Agrokorovom preuzimanju Roto grupe (u međuvremenu spojene sa tvrtkom Alfa Dinamic u Roto Dinamic) pisalo prvi put još prije tri godine, no iz samog koncerna svo vrijeme nije stigla službena potvrda. I dok nam je u AZTN-u potvrđeno da je preuzimanje prijavljeno, iz Agrokora nam je kratko poručeno da ne žele ništa komentirati dok je “ proces u tijeku”.

Ako se pregleda aktualno poslovanje Roto Dinamica, Ivica Todorić vlasnik Agrokora kupuje tvrtku sa 315 zaposlenika te s godišnjim prometom od gotovo 600 milijuna kuna. No, preuzimanje Roto Dinamica za Agrokor je više od kupnje ‘obične’ trgovačke firme. Naime, iako Agrokor već u sastavu Konzuma, najvećeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj, ima veleprodaju Velpro, akvizicijom Roto Dinamica dobivaju veletrgovca za HoReCa kanal (u čemu se Velpro nije jače pozicionirao). Kad je u ljeto 2008. godine počelo postupno približavanje Roto grupe i Agrokora, bio je to snažan udarac za Gastro grupu, tvrtku u koju je nekad bilo udruženo tridesetak trgovačkih firmi specijaliziranih za HoReCa kanal, među kojima je upravo Roto bio vodeći. Ne samo da je Roto izašao iz Gastro grupe, već ga je slijedila i tvrtka Alfa Dinamic koja mu je kasnije pripojena.

Da se poslovi između Roto Dinamica i Agrokora zahuktavaju bilo je jasno i kada su nekadašnji zagrebački maloprodajni objekti Alfa Dinamica pretvoreni u Konzume. Osim toga, uz većinske vlasnike Roto grupe – braću Jurja i Krešimira Mihaljevića, za koje su upućeni tvrdili da već sjede u Agrokoru, nekadašnji prvi čovjek Gastro grupe Đuro Horvat postao je u međuvremenu direktor tvrtke Agrokor vina. Suvlasnik Roto Dinamica sa 10 postotnim udjelom je i Marijo Primorac, aktualni direktor tvrtke. Zašto je godinama trajala transakcija između Agrokora i Rota, ostaje nejasno. Upućeni nam kažu da njezinim konačnim dovršetkom bivši vlasnici Mihaljevići neće ostati u tvrtki, no da bi Marijo Primorac mogao i dalje biti na poziciji direktora Roto Dinamica. No, s obzirom da Velpro ne posluje kao zasebna tvrtka, već pod okriljem Konzuma (oko trećina od godišnjih 12,5 milijardi kuna prihoda im otpada na veleprodaju), moguće je da se s vremenom Roto Dinamic u potpunosti inkorporira u Konzum. Roto Dinamic najveći dio prometa ostvari na području Zagreba i Karlovca, sa tendencijom širenja na obalu.

To sve, naravno, ukoliko AZTN dade zeleno svjetlo za ovo preuzimanje. Već se godinama mogu čuti kritike na preveliki tržišni udio Konzuma. Iz Agrokora se stalno brane da njihov udio ne prelazi više od 30 posto te da je tržište, pogotovo kad je u pitanju maloprodaja, vrlo dinamično. Bit će zanimljivo vidjeti odluku Agencije te do kakvih će podataka doći u snimanju tržišta veleprodaje. Nije poznato kad će oko ove koncentracije biti donesena odluka, no to bi moglo biti do kraja godine ili najdulje kroz šest mjeseci. Kako nam je pojašnjeno u AZTN-u, najprije se mora upotpuniti sva dokumentacija oko Agrokorove prijave, a znak da je to gotovo je trenutak kada Agencija objavi javni poziv poduzetnicima i svima koji su zainteresirani za dostavu primjedbi i mišljenja. Rok za to je 10 dana. Nakon toga počinje teći rok od 30 dana u kojem AZTN ocjenjuje je li riječ o koncentraciji koja ima značajan učinak na tržište ili ne.

“Ako se na temelju dostavljenih dokaza i drugih raspoloživih podataka i saznanja ocijeni da učinak na tržište postoji, Agencija donosi zaključak o pokretanju postupka ocjene dopuštenosti koncentracije”, pojašnjeno nam je u AZTN-u. Taj postupak može trajati najviše tri mjeseca i unutar toga razdoblja donosi se konačno rješenje. Ako je početna procjena da negativnih učinaka nema, Agencija može donijeti odluku i da je koncentracija dopuštena, dakle odmah na tzv. prvoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close