Naplatili po 1.500 kuna kazne jer psi nisu bili na uzici

Foto: Duško Marušić / Pixsell Foto: Duško Marušić / Pixsell

Temeljem odluke o komunalnom redu uz propisanu obavezu vlasnika pasa da počiste javnu površinu koju je njihov kućni ljubimac onečistio, odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca propisana je i obveza da se psi na javnoj površini moraju držati na uzici.

Problem s kućnim ljubimcima nastaje u trenutku kada se ne brinite o životinji, odnosno kad o njoj brinete isključivo u svojim kućnim kvadratima, dok je okoliš ono što se ne računa. Iz tog su razloga, brojne starogradske ulice Rovinja postale su životinjske "sraonice". Psi dakako, tome nisu krivi i za takvo činjenično stanje odgovorni su ljudi, nerijetko i oni koji su najglasniji kada, primjera radi, moraju "iskrcat" novac za odvoz kućnog otpada. Dakle, problem je u čovjeku a ne u psu, piše Glas Istre.

Da bi se problemu doskočilo zaduženi su komunalni redari, koji osim što brinu da su psi na povodcu i pod brnjicom, imaju pravo kazniti vlasnika čiji pas veliku nuždu obavlja na ulici. U ovoj je godini, kako doznaje Glas Istre, kontrolirano 48 pasa i naplaćeno čak tri kazne (svaka u visini od 1500 kuna) jer pas nije bio na povodcu. Kakice su ostale nenaplaćene i na ulici do trenutka kad ih kiša nije isprala odnosno čovjek odnio na cipeli. Dakako, s puta ih uklanjaju i gradski pometači.

-Temeljem odluke o komunalnom redu uz propisanu obavezu vlasnika pasa da počiste javnu površinu koju je njihov kućni ljubimac onečistio, odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca propisana je i obveza da se psi na javnoj površini moraju držati na uzici, tako da ne ugrožavaju osobnu sigurnost ljudi, dok se pasmine označene kao opasne prema pravilniku o opasnim psima moraju na javnu površinu izvoditi sa zaštitnom košarom odnosno s brnjicom, veli Elvis Prenc, voditelj gradskih komunalnih redara, dodajući i da je komunalno redarstvo tijekom 2018. godine u više navrata provodilo nazor nad provedbom propisanih odluka, prilikom čega je kontrolirano ukupno 48 vlasnika (i njihovih pasa) od kojih se troje se nije pridržavalo propisanih pravila, odnosno svoje pse nisu držali na uzici pa su sankcionirani iznosom od 1500 kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!