Naplata 230 mil. kuna u rukama Magme 21

Autor: Suzana Varošanec , 18. prosinac 2014. u 12:57
'Nova tvrtka osnovana je sa zadatkom da vodi projekt 3D printera i, bez obzira na tijek predstečajne nagodbe, radi kao singerica', kaže Fižulić/B.Š./VL/PIXSELL

Magma 21 provodi plan koji su vjerovnici na Fini prošle godine masovno podržali, a temelji se na razvoju projekta 3D printera, kaže Goranko Fižulić.

Uskraćivanje Magmi prava na žalbu, što je bila sudska pogreška koju je ispravio Visoki trgovački sud, razlog je pravne neizvjesnosti koja se otvorila po pitanju ishoda predstečajne nagodbe tvrtke Goranka Fižulića.

Postupak je sad prolongiran sve do donošenja pravomoćne sudske odluke. Međutim,  kakva god presuda bila, to neće imati utjecaja na predstečajni plan, što je kuriozitet. "Vjerovnici Magme potpuno su zaštićeni", izjavio je za Poslovni dnevnik Goranko Fižulić. Pojašnjavajući zašto Magmina pravna situacija ne remeti prihvaćeni poslovni plan, Fižulić otkriva da je za to zaslužan jedan njegov poslovno-pravni manevar. Fižulić je, naime, računao s mogućim rizikom pravne komplikacije pa je sve prepreke tog tipa preventivno premostio osnivanjem tvrtke kćeri Magme 21. "Nova tvrtka osnovana je s osnovnim zadatkom da vodi projekt 3D printera i, bez obzira na tijek predstečajne nagodbe, radi kao singerica", kaže Fižulić.

Pojašnjava da je projekt ušao u novu fazu, na njemu surađuju stručnjaci angažirani u Sjedinjenim Državama, Indiji i Hrvatskoj i o eventualnom globalnom uspjehu ovisi ne samo sudbina projekta, već i uspjeh vjerovnika, odnosno dioničara Magme. Njih 130, oko 20 posto vjerovnika, koji su svojih 80 posto tražbina (oko 230 mil. kuna) zamijenili za dionice trenutačno čeka na upis dokapitalizacije, pa je za naplatu potraživanja presudni faktor tržišni ishod novog Fižulićeva projekta, a ne sudski epilog. O komercijalnom uspjehu projekta, a ne o sudbini tvrtke majke, ovisi naplata vjerovnika", kaže Fižulić. "Magma 21 provodi plan koji su svojim glasovanjem na Fini prošle godine vjerovnici masovno podržali, a temelji se na razvoju projekta 3D printera.

 

100mil.

dolara tržišna je vrijednost sličnih platformi u svijetu

Riječ je o realizaciji posebnog poslovnog modela koji je novost u globalnim razmjerima, što ne ovisi o sudskom raspletu, nego o tome kako će ga prihvatiti globalno tržište. Projekt prati Zagrebačka banka s 40 milijuna kuna kredita", kaže Fižulić. Ishod predstečajne nagodbe Magme ovisi o tome kako će sud tretirati žalbu koju je na predstečajni plan uložila Privredna banka Zagreb. Kada će postupak završiti, ovisi pak o tome koliko će vremena trebati za donošenje pravomoćne odluke. Trgovački sud u Zagrebu žalbu bi ovih dana trebao proslijediti Magmi na očitovanje, a potom će predmet otići na Viši trgovački sud radi konačne odluke. U smislu ishoda čitavog slučaja moguće su dvije opcije.

Ako predstečajna nagodba Magme uspije, dionice vjerovnika koji su potraživanja zamijenili za vlasničke udjele imat će određenu vrijednost, onu koju će definirati tržište. U drugom slučaju, ako Magma završi u stečaju, naplatili bi se u stečajnoj masi, opet iz imovine Magme 21 i tržišne vrijednosti projekta. Kako pojašnjava Fižulić, Magma 21 kreirala je i pustila u rad novu globalnu platformu nazvanu "like figures" na engleskom jeziku. Prva je, kaže Fižulić, te vrste u svijetu, što ne mora biti garancija uspjeha, ali indikativno je da su slične platforme nedavno na tržištu dosezale vrijednost od oko 100 milijuna dolara.

Fižulić je projekt pokrenuo neposredno prije objave odluke Visokog trgovačkog suda i još je u testnoj fazi. Internetska platforma bilježi klikove posjetitelja iz 80 zemalja, najviše iz SAD-a, Indije, Velike Britanije i Australije. Koliko ih je registrirano, čime se mjeri popularnost i ekonomska snaga, Fižulić ne želi otkriti. Nepoznanica su i podaci o broju kupaca koji su preuzeli dizajn ili naručili isprint nekog proizvoda. Fižulić je nositelj patentnih prava za tu platformu i trenutno je u tijeku postupak odobrenja u SAD-u. Patentna prava Fižulić je prenio na jednu američku tvrtku, a ona ih je ustupila Magmi 21 za distribuciju na području Europe.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Bilo bi zanimljivo da nas novinari detaljnije izvijeste:
– kako to Magma 21 (Magma 21 ???) provodi plan,jer izgleda da ništa ne teče po planu koji je izložen (što je baš čudno i iznenađujuće…)- vrlo jasne i konkretne stvari su izrečene na Velesajmu,valjda su i u nekom zapisniku kao ozbiljne namjere kojima se ipak odgađaju milijunski dugovi
– kako je moguće da je plan masovno (većinski) podržan i usvojen,sve u roku i po pravilima, a unatoč tome sad opet neke manjine osporavaju neke stvari van roka i plana,ometa se proces, prošle su neke ovrhe i slične radnje,iako je zakon izmišljen da sve bude transparentno,ravnopravno,u korist i zaštitu oštećenih itd.
– koliko još sve to planiranje i rastezanje može trajati i koje su sankcije
– što je to stečajna masa Magme,Magme 21,Magme 42 ili koje god MAGME?


taj je odavno trebao biti pod istragom…velika prevara,i on i Magma

Već kada nisu institucije sistema procesuirale Fižulića trebali su ga istražiti nezaposleni novinari kojih ima kao mravaca.

taj je odavno trebao biti pod istragom…velika prevara,i on i Magma

Ma kakav 3D printer, kakvi patenti.!??Softver u Kini, hardver na Tajvanu a patenti u Americi….ovo je priča za malu djecu il novinare Jutarnjeg…Kompanije koje se bave 3D printerima, bave se printanjem i razvojem uređaja 30 godina i tom biznisu su jako dugo… Jedno je preprodavati lutkice iz Kine, a drugo je razviti uređaj za 3Dprintanje. što će razvijati, softver, hardwer, glave, mehaniku, materijale….sve sam ili samo se fokusirati samo na dio…koji patenti, ovo je priča za malu djecu…

New Report

Close