Napeto u Uljaniku, možda i do jeseni

Autor: Marija Brnić , 18. srpanj 2018. u 14:22
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

I sama Uprava očekuje da će se proces pregovora s Bruxellesom oduljiti.

Pred upravnom zgradom Uljanika danas će biti priređen poseban događaj – ispitivanje ispravnosti sustava brodske dizalice za samohodnu platformu Apollo, koju u pulskom škveru grade za belgijskog naručitelja. Ta platforma već je bila podignuta na visinu od 80 metara iznad mora radi ispitivanja stabilnosti trupa, a sada se ulazi u završnu fazu i testira se, kako najavljuju iz Uljanika, terećenje brodske dizalice nosivosti 880 tona.

Ispravnost sustava brodske dizalice ispitat će se pod maksimalnim dopuštenim opterećenjem, a trup platforme podići će se na 50 metara iznad mora, što je položaj na kojem je predviđeno njezino funkcioniranje, a brodskom dizalicom bit će podignuta teglenica težine 880 tona.

Riječ je o platformi s četiri rešetkaste noge duljine 106,8 metara, zahvaljujući kojima ima mogućnosti rada na dubinama do 70 metara, a namijenjena je za dalekoobalne radove na moru, primjerice za instalacije vjetro-turbina, transport i montažu teških tereta, a može poslužiti i kao smještajna platforma.

Apollo u sjeni

Nesvakidašnji događaj u pulskom brodogradilištu na Apollu, koji je i prvi visokosofisticirani plovni objekt te vrste na njihovim navozima, odvija se međutim u sjeni čekanja odgovora na ispravnost i realnost programa budućeg restrukturiranja kojeg je uprava brodogradilišta upravo preko Vlade uputila Europskoj komisiji na razmatranje i davanje suglasnosti.

Zbog mnogobrojnih neusuglašenosti i otvorenih pitanja koja su i nakon četiri mjeseca pregovaranja i dalje, po informacijama iz vladinih redova, ostala na papiru, pulsko brodogradilište čeka napeto ljeto i po svemu sudeći i jesen, jer sudeći po dosadašnjim iskustvima, teško da će se korespondencija odvijati bržom dinamikom .

Osim u Puli, još je napetije u riječkom 3. maju, kojemu Uljanik duguje 523 milijuna kuna pozajmice, a čiji račun je svako malo u blokadi. Na žalost, u takvim uvjetima pregovori Uljanika o mogućem ulasku novog vlasnika u 3. maj zastali su, a država prema uvjetima pod kojim je provedeno petogodišnje restrukturiranje riječkog brodogradilišta više nema mogućnost poduzimati slične intervencije idućih deset godina. Drugim riječima, sudbina 3. maja potpuno je u rukama Uljanika.

Uprava se brani

Uprava pulskog brodogradilišta i ovih dana šalje poruke kako nije odgovorna za odugovlačenje procesa slanja programa restrukturiranja, te da očekuje da će se proces pregovora s Bruxellesom oduljiti, te da će trebati ponovno pregovarati s naručiteljima brodova i dobavljačima kako bi ih podržali dok ne dobiju odgovor od Komisije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nesposobna uprava nešto misli!?

IDS mafija sve uništila, pa sad treba država i hrvatski porezni obveznici da spašavaju!!??

New Report

Close