Nakon Telekoma Srpske, uskoro kreće privatizacija BH telekoma

Autor: Gorden Knezović , 17. siječanj 2007. u 06:30

Prijedlozi iz Agencije za privatizaciju F BiH kao i od uprave BH telekoma je da se ne prodaje većinsko vlasništvo najvećeg telekom operatora u BiH

BANJALUKA – Ugovor za prodaju Telekoma Srpske Telekomu Srbije bit će potpisan do kraja tjedna, najavio je ministar prometa i veza RS Nedeljko Čubrilović i dodao kako su svi detalji ugovora usuglašeni pa je ostalo još utvrditi datum kada će premijer Srbije Vojislav Koštunica s čelnicima Telekoma Srbije doći u Banju Luku na potpisivanje ugovora. Čubrilović je dodao kako je još nužna i suglasnost Regulatorne agencije za komunikacije BiH te Konkurencijskog vijeća BiH za Ugovor nakon čega bi Vlada Srbije za 65 posto državnog kapitala u TS-u uplatila 646 milijuna eura. Sarajevski tjednik Slobodna Bosna tvrdi, pozivajući se na izvore u Vladi F BiH, kako se ubrzano priprema privatizacija BH telekoma. Sadašnji je prijedlog iz Agencije za privatizaciju F BiH kao i od menadžmenta BH telekoma, predvođenih Hamdom Katicom, da se ne prodaje većinsko vlasništvo najvećeg telekomskog operatora BiH. Nedavno je Katica ustvrdio kako bi od prodaje trećine vlasništva poduzeća F BiH dobio oko pola milijarde eura. Prema studiji Delloite & Toucha o privatizaciji BH telekoma, moguća je prodaja većinskog vlasništva sarajevskog telekoma ili njegova privatizacija u dvije faze, prema kojoj bi se u prvoj fazi prodavalo 30 posto vlasništva, a tek u drugoj kontrolni vlasnički udjel. O načinu privatizacije BH telekoma odlučivat će nova Vlada F BiH. Tržišni udjel BH telekoma u BiH je 51 posto, a prošlogodišnja dobit poduzeća prije oporezivanja iznosila je, kako tvrde u poduzeću, 87 milijuna eura. Prema informacijama sa Sarajevske burze, stalna sredstva na kraju prve polovice prošle godine BH telekoma iznosila su 449,25 milijuna eura od čega je vrijednost nekretnina 319 milijuna eura, dok je aktiva poduzeća 1. srpnja iznosila je 638,16 milijuna eura.

Na kraju prve polovice prošle godine kratkoročne su obveze narasle na 93 milijuna eura, što se objašnjava ulaganjem u osuvremenjivanje infrastrukture kada je bilo jasno da će telekom iz Banje Luke biti privatiziran pa su u BH telekomu odlučili znatna sredstva uložiti u konkurentnost pred budućim stranim telekomom koji dolazi na tržište. Prihodi BH telekoma u prvoj polovici prošle godine bili su 138,5 milijuna eura, a troškovi poslovanja uvećani su u odnosu na prvu polovicu 2005. godine. U prvoj polovici 2005. iznosili su 90,5 milijuna, a u prvoj polovici 2006. godine 99,24 milijuna eura. Lani je smanjena dobit: u prvoj polovici 2005. iznosila je 32,57 milijuna, a u prvoj polovici 2006. godine 27,48 milijuna eura. U BH telekomu zaposleno je čak 2943 radnika. Telekom Srpske prema podacima s Banjolučke burze u prvoj polovici 2006. imao je prihod od 86,74 milijuna eura, a troškove poslovanja od 65,65 milijuna pa je dobit iznosila 20,78 milijuna eura. Za razliku od BH telekoma koji je imao smanjenje dobiti, Telekom Srpske povećao je dobit u odnosu na prvu polovicu 2005. kada je iznosila 17,28 milijuna eura. Telekom Srpske prema podatcima s Banjolučke burze ima aktivu skoro kao i BH telekom, 614 milijuna eura. Službenih podataka o poslovanju Hrvatskih telekomunikacija nema ni na Sarajevskoj burzi niti u Registru vrijednosnih papira F BiH, a direktor poduzeća Stipo Prlić tvrdi kako je lani dobit iznosila 10 milijuna eura. Mostarski telekom Hrvatske telekomunikacije ima najmanji tržišni udjel u BiH, ali prema posljednjim informacijama ima najveći rast korisnika. Hrvatske telekomunikacije Mostar s početkom godine dobile su novu upravu sukladno dogovorenim vlasničkim udjelima u poduzeću između T-HT-a, Hrvatskih pošta i predstavnika Vlade F BiH. Novu je vlasničku struktutu bilo potrebno utvrditi nakon što je Hrvatskim telekomunikacijama pripojen operator mobilne telefonije Eronet. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH T-HT je u nekadašnji HT Mostar uložio 28,57 milijuna eura, a Hrvatske pošte 6,56 milijuna eura. T-HT je u nekadašnji Eronet uložio 22,59 milijuna eura pa je njegovo ukupno ulaganje u Hrvatske telekomunikacije Mostar 51,16 milijuna eura na osnovi čega je stekao vlasnički udjel od 39,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close