Nakon Srbije, Hrvatska u ‘čokoladnom sporu’ i sa Slovenijom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2016. u 11:25
Foto: Pixsell

List “Dnevnik” prvi je objavio da je nekim službenicima slovenskog ministarstva vanjskih poslova, uz vina hrvatskih proizvođača, darovana i “sporna” Kraševa bombonjera, i to u originalnoj kutiji sa reljefnim zemljovidom Hrvatske koji je u suprotnosti s arbitražnim sporazumom jer granična crta prolazi sredinom Piranskog zaljeva – Savudrijske vale.

Reljefni prikaz Hrvatske u bombonjeri zagrebačkog "Josipa Kraša" prejudicira granično rješenje, predstavlja provokaciju i izraz je arogancije hrvatske strane, izjavio je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od srijede Peter Toš, umirovljeni slovenski diplomat i nekadašnji supredsjedatelj mješovitog hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva za rješenje graničnih pitanja.

– Radi se o provokaciji i izrazu arogancije s hrvatske strane, kazao je Toš, iskusni, ali umirovljeni slovenski diplomat koji često javno komentira odnose s Hrvatskom.
Hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani je početkom mjeseca i slovenskim kolegama s kojima redovno komunicira poslalo skromne prigodne darove, uobičajeni gest pred božićne i novogodišnje blagdane, iz čega je u slovenskim medijima nastao mali skandal.

List "Dnevnik" prvi je objavio da je nekim službenicima slovenskog ministarstva vanjskih poslova, uz vina hrvatskih proizvođača, darovana i "sporna" Kraševa bombonjera, i to u originalnoj kutiji sa reljefnim zemljovidom Hrvatske koji je u suprotnosti s arbitražnim sporazumom jer granična crta prolazi sredinom Piranskog zaljeva – Savudrijske vale.
Nakon što je "Dnevnik" objavio da su službenici slovenskog ministarstva vanjskih poslova bombonjere vratili jer ih smatraju provokacijom, te je nastao medijski skandal, hrvatska  veleposlanica Vesna Terzić izjavila je da su prigodni darovi slovenskim kolegama, kao i svake godine, poslani kao izraz dobrih želja i skroman predblagdanski poklon.
"Nije mi bilo ni na kraj pameti da bi to bila nekakva politička poruka, a još manje provokacija", kazala je za medije.

Potvrdila je međutim da su neki pokloni vraćeni na veleposlanstvo, u vrećicama s  promidžbenim sloganom Slovenske turističke zajednice "I feel Slovenia".
Pozivajući se na svoje izvore u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, "Dnevnik" u srijedu navodi kako neki suradnici ministra vanjskih poslova Karla Erjavca misle da bi Ljubljana trebala oštrije odgovoriti na navodnu "provokaciju" hrvatske strane, no da šef slovenske dplomacije inzistira da se stvari ne zaoštravaju nego pričeka odluka arbitražnog suda o spornom graničnom pitanju, osobito na moru.

'Čokoladni rat' u bivšoj Jugoslaviji

Slovenski mediji koji su preuzeli priču o zapletu s Kraševim bombonjerama u Ljubljani navode kako je "čokoladna" afera iz Slovenije na velik odjek naišla u Srbiji, gdje su o tome pisali svi relevantni mediji, a ne samo tabloidi, vjerojatno i zbog nedavne afere s dijeljenjem srpskih čokoladica djeci u Dubrovniku.

Oni tvrde da problem granice na moru još nije riješen jer je Hrvatska odustala od arbitraže, dok Slovenija očekuje da će arbitri u idućoj godini donijeti presudu, te da je zemljovid u Kraševoj bombonjeri u suprotnosti s arbitražnim sporazumom koji propisuje suzdržljivost obiju strana.

Najoštrije stajalište za "Dnevnik" je u svojoj izjavi o Kraševoj bombonjeri dao Peter Toš, koji vodi klub bivših slovenskih diplomata, a povremeno je angažiran kao vanjski savjetnik za inspekciju djelovanja diplomatsko-konzularnih predstavništava u inozemstvu.

Iskusni diplomat karijeru je počeo 80-ih godina prošlog stoljeća kao jugoslavenski ambasador u Tanzaniji, a kasnije je predstavljao Sloveniju u Egiptu i nekim drugim zemljama.
"Hrvatska se opet pokazala arogantnom, pa i predstojeće blagdane koristi za svoje uobičajene provokacije", kazao je u razgovoru za "Dnevnik", u vezi s "čokoladnom" aferom.
"Iako Hrvatska ne priznaje arbitražni sporazum, jasno je da granica između dviju država nije definirana, zato je svako jednostrano određivanje granice štetno za bilateralne odnose", kazao je Toš.
On je 90-ih godina vodio slovenski dio mješovitog povjerenstva za hrvatsko-slovensku granicu, a često je javno istupao i nakon umirovljenja u pogledu otvorenih bilateralnih pitanja dviju država u vezi Ljubljanske banke.

Aktivan je i na širem međunarodnom planu i u komentarima međunarodne političke situacije. Prije nekoliko godina Toš je javnim otvorenim pismom bio optužio bivšeg američkog veleposlanika  Josepha Mussomellija da se miješa u slovenske političke procese, da na vlast želi dovesti desnicu te da se ponaša u suprotnosti s pravilima koja reguliraju ponašanje diplomata u državama u koje su poslani.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne treba biti škrt.Trebalo je u poklon košaricu iz Hrvatske dodati i kilu kranjskih kobasica (PIK-ovih) , bocu terana i glavicu varaždinskog zelja.

New Report

Close