Nakon propale prodaje Maestrala, isto čeka Rab i Plat

Autor: Marija Crnjak , 17. rujan 2014. u 22:00
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

DUUDI priznaje kako su uvjeti natječaja za Maestral bili tržišno neprihvatljivi, a s obzirom na uvjete za Imperial i Plat ni oni neće dobiti novog vlasnika.

Nakon što, od čak 18 investitora koji su poslali pismo namjere za kupnju Hotela Maestral, nijedan ulagač nije predao obvezujuću ponudu, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dao je naslutiti da će morati mijenjati propozicije propalog natječaja.

 

168milijuna

kuna tražilo se za Maestral uz ulaganje od 90 mil. kuna

U DUUDI-ju priznaju da su uvjeti natječaja bili "tržišno neprihvatljivi", obećavši da će napraviti analizu uvjeta, a sudeći prema pojašnjenju koje je Poslovni dnevnik dobio od ulagača, ista sudbina čeka i slično pisane natječaje za kupnju udjela u Imperial Rabu i Hotelima Plat koji završavaju početkom listopada. Natječaj za Maestral pao je tek djelomice zbog visoke cijene, (168 milijuna kuna za preuzimanje, 90 milijuna za ulaganje plus jamstva), no ključna je bila odredba natječaja da se sva ulaganja moraju izvršiti iz vlastitih sredstava, što se traži i za Plat i za Imperial Rab."Nije jasno za koga je natječaj pisan, i zašto se dio ulaganja ne bi mogao pokriti kreditima, što je danas uobičajeno za tako velika ulaganja, i to uz postojanje Hrvatske banke za obnovu i razvitak koja prati upravo ulaganja u turizmu.

HBOR ima posebne uvjete za ulaganje na otocima, zašto to ne iskoristiti? Uz to, traže se silne garancije koje stvar kompliciraju i poskupljuju, a postoje znatno  jednostavniju mehanizmi osiguranja da će se ulagači držati ugovora", pojašnjavaju naši sugovornici. Drugi kamen spoticanja na kojem će vjerojatno pasti i natječaj za Imperial Rab, zahtjev je prodavatelja da ulaganjem od minimalno 200 milijuna kuna sve kapacitete podigne na bar četiri zvjezdice. "Ne vidimo razloga da 30% kapaciteta na Rabu ima tri zvjezdice", kažu naš izvori. Dodaju da interes ulagača postoji, ali ne uz takve uvjete. 

Komentari (9)
Pogledajte sve


Imjesto da g.Lorencin obilazi razno-razne standove na turistickim sajmovima, bilo bi mu puno bolje da je oformio nekoliko timova, koji bi interdisciplinarno pripremili nekoliko projekata za investitore. Napominjem, da Vlada za nekoliko mjeseci ulazi u cetrvrtu godinu mandata a da niti jedan projekt nije zazivio. Niti su se Brijuni Riviera nakon deset godina pomakli s mjesta, niti su Kupari dobili vlasnika, niti su bilo koje druge lokacije pripremljene za privatizaciju i investiranje. Ako uzmemo Tursku kao benchmark, koja svake godine pravi stotinjak novih hotela, a od toga polovicu na bazi "all inclisuve", onda nam moara biti jasno u kojem pravcu plovi nas brod. Nesposobnost od lokalne razine pa sve do vlade je glavna odlika ovog naseg "quasi-sustava".

elemntarna logika trebala bi vam reći da bi za “okupljanje timova” trebao imati veće iskustvo od većine članova takvih timova.

ne može kaplar okupljati timove generala, isto tako ne može polupismeni partijaš okupljati stručnjake.

u ovoj vladi su tolike neznalice da nisu ni svjesni koliko im okrutno puno znanja i iskustva nedostaje.

uvjeti su teški, ali ih najjači mogu ispuniti. možda su i skrojeni prema njima.

Imjesto da g.Lorencin obilazi razno-razne standove na turistickim sajmovima, bilo bi mu puno bolje da je oformio nekoliko timova, koji bi interdisciplinarno pripremili nekoliko projekata za investitore. Napominjem, da Vlada za nekoliko mjeseci ulazi u cetrvrtu godinu mandata a da niti jedan projekt nije zazivio. Niti su se Brijuni Riviera nakon deset godina pomakli s mjesta, niti su Kupari dobili vlasnika, niti su bilo koje druge lokacije pripremljene za privatizaciju i investiranje. Ako uzmemo Tursku kao benchmark, koja svake godine pravi stotinjak novih hotela, a od toga polovicu na bazi “all inclisuve”, onda nam moara biti jasno u kojem pravcu plovi nas brod. Nesposobnost od lokalne razine pa sve do vlade je glavna odlika ovog naseg “quasi-sustava”.

A lijepo je izbjegnuto pitanje: Da li će netko snositi ikakvu odgovovrnost za ovo trošenje love na sulude natječaje?
Očito da neće niti im pada na pamet da osijećaju ikakvu krivicu.

New Report

Close