Nakon povjerenika za GDPR, traže se oni za pravosuđe

S razvojem e-biznisa Europska unija otvara sve više poslova za pravnike/FOTOLIA S razvojem e-biznisa Europska unija otvara sve više poslova za pravnike/FOTOLIA

Cilj EK je smanjiti čekanje na podatke u istragama. Danas je to po deset mjeseci, a željeni rok je do deset dana.

S razvojem e-biznisa Unija otvara sve više poslova za pravnike.

Nakon što je Europska komisija provukla regulativu po kojoj biznisi koji preko interneta posluju na teritoriju Unije zbog poreznog praćenja morali imati kontakt unutar EU, kojem se mogu obratiti poreznici, i nakon što je to dodatno proširila i kroz GDPR, tako što se od biznisa traži da imaju i nekoga koga se može kontaktirati vezano za osobne podatke, sada Bruxelles polira novu regulativu o e-dokazima po kojoj će biznisi morati imati i nekoga (tvrtku, zastupnika ili pravnika), tko će biti odgovoran za suradnju s policijom i pravosuđem, ako se za to pojavi potreba. Cathrin Bauer-Bulst, zamjenica voditelja odjela za kibernetički kriminal EK izjavila je na Data Summitu 2018. u Dublinu da je cilj smanjiti čekanje na podatke u istragama. Danas je to po deset mjeseci, a cilj je do deset dana.

Digitalni dokazi
"Policija nerijetko i do 80 posto dokaza prikuplja iz digitalnog svijeta, a suradnja među članicama po tom pitanju je slaba", kaže Bauer-Bulst. Nova regulativa omogućila bi hrvatskoj policiji da izravno traži podatke od tvrtki iz Njemačke ili Irske, i obrnuto dati iste ovlasti policijama u Njemačkoj i Irskoj. To je ujedno i jedan od razloga zašto je Europski parlament nedavno glasao protiv Mađarske zbog kršenja osnovnih vrijednosti EU, tzv. članka 7.

Dio članica boji se zloupotreba takve regulative u političke i gospodarske svrhe. John Frank, potpredsjednik Microsofta za suradnju s EU kaže da Microsoft ima data centre u Irskoj i Nizozemskoj te da s obje države ima jako dobru suradnju. "Microsoft podatke o europskim korisnicima drži u Europi i važno nam je da smo pravno usklađeni u cijeloj Uniji. Držim da je Komisijin prijedlog u osnovi dobar početak, koji uvodi veću transparentnost i olakšao bi regulatorno usklađivanje usluga u cloudu", izjavio je na konferenciji Frank.

Sloboda podacima
Cathrin Bauer-Bulst iz Komisije dodala je da je jedan od ciljeva te regulative da se spriječi članice da uvjetuje da se podaci drže unutar nacionalnih granica. "Izuzev podataka za koji utječu na nacionalnu sigurnost, svi ostali podaci moći će se držati bilo gdje u cloudu u Uniji", kaže Bauer-Bulst.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!