Nakon pola godine ključna uredba

Autor: Marija Brnić , 30. ožujak 2016. u 22:00
Premijer Orešković pomoć u poticanju ulaganja traži i od DORH-a/Robert Anić/PIXSELL

Potiču ulaganja.

Pola godine nakon što je stupio na snagu novi zakon o poticanju ulaganja donesena je i uredba kojom se omogućuje njegovu provedbu.

Zakon je na snagu stupio 3. listopada, a bivša Vlada, odnosno ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, imali su 30 dana za donošenje uredbe kojom se definira oblik i sadržaj prijave za korištenje potpora, te postupak prijave i odobravanja potpora i kriteriji izračuna potpora. Ta je uredba u Banskim dvorima usvojena jučer i, kako je podsjetio ministar gospodarstva Tomislav Panenić, njome se omogućuje davanje potpora koje su usklađene s industrijskom strategijom, odnosno za ulaganja od najmanje 13 milijuna eura, uz uvjet otvaranja novih 10 radnih mjesta VSS, te se odnose samo na novootvorena radna mjesta.

Prijave se, ovisno o veličini tvrtke, na obrascima iz Uredbe podnose ministarstvu gospodarstva, odnosno poduzetništva i obrta, a njihova je, pak, obveza da im u roku od najviše 60 dana izdaju potvrde o urednoj prijavi ili obavijesti o neispunjenju uvjeta za dobivanje potpora. Ministarstva uredbom dobivaju i mogućnost sklapanja sporazuma o provedbi projekta s poduzetnicima koje se podupire, a nove mjere, ističe Panenić, važan su alat u privlačenju ulaganja.

Osim uredbom, Vlada ulagačima najavljuje intenziniju pomoć u ubrzanju realizacije projekata. O tome je premijer Tihomir Orešković razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, a i osobno će se u Slavoniji ovih dana angažirati u traženju "komada" od 10.0000 hektara zemljišta za jedan projekt. 

Komentirajte prvi

New Report

Close