Nakon pada deficita u Hrvatskoj na redu procedura uvođenja eura

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2017. u 11:12
Foto: Daniel Karmann/DPA/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić kaže da ključ uspjeha za konsolidiranje javnih financija leži u rashodnoj strani proračuna.

Ministri financija EU potvrdili su preporuku Europske komisije po kojoj Hrvatska i službeno izlazi iz postupka prekomjernog deficita.

Nadamo se da će Hrvatska iskoristiti ovaj pozitivni zamah za provedbu sveobuhvatnog programa reformi usmjerenih na modernizaciju države i privatnog sektora, za što je EK spremna osigurati stručno znanje. Provedbom reformi Hrvatska će postati privlačnija ulagačima, ojačati otpornost svoga gospodarstva i osigurati dugotrajni rast, izjavio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog, piše Večernji list.

Takva preporuka došla je nakon što je u lani ostvaren rekordno nizak proračunski deficit od 0,8% BDP-a i potvrđen trend smanjenja javnog duga. Preporuke koje spominje Dombrovskis odnose se na javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te pravosudni sustav. Izlazak iz procedure preduvjet je, kazao je guverner Vujčić, za pokretanje zahtjeva za ulazak u ERM 2 mehanizam, kako bismo uveli euro.

Ministar financija Zdravko Marić kaže da ključ uspjeha za konsolidiranje javnih financija leži u rashodnoj strani proračuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Taj tzv. ministar je bio veliki kotac u korupcijskoj aferi zvanoj Agrokor. Naprosto je nevjerojatno da takav covjek obnasa bilo kakvu duznost u ovoj drzavi. Da je ovaj narod imalo slozan, nebi citali ovakve clanke nego bi se doticni nalazio tamo di mu je mjesto. No nije jedini pa mu ima tko drzati ljestve.

New Report

Close