Nakon otkaza i rezanja troškova, na redu lov na nove prihode

Autor: Marina Šunjerga/VL , 22. rujan 2014. u 16:25
D. Knez (Konzum), S. Volarić (CO), D. Tomašković (HT) i J. Novak (McKinsey)/Danijel Berković/PIXSELL

Šef Konzuma zauzima se za stvaranje jakih regionalnih kompanija, a prvi čovjek HT-a za novu politiku plaća.

Iza nas je faza restrukturiranja koja se temeljila na otkazima i rezanju troškova.

Opći je to zaključak rasprave mladih lavova hrvatskog biznisa na Weekend media festivalu u Rovinju. Istaknuli su da se fokusiraju na nove prihode. Konzum konsolidira Mercator u svoju mrežu, a paralelno odrađuje zadatke koje su im nametnule agencije za zaštitu natjecanja u zemljama u regiji. Trgovine u Hrvatskoj, njih stotinjak, prodat će u roku od šest mjeseci, nada se Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma. U Srbiji moraju prodati 30-ak trgovina.

"Zainteresirane su strane tvrtke i manji privatni trgovci, a nešto je manji interes velikih trgovačkih lanaca", rekao je Knez. Ipak, preuzimanje Mercatora, iako je riječ o jednoj od najvećih akvizicija u regiji, nije kraj širenju Konzuma i Agrokora. Kad ustabile poslovanje, kane ostvariti stare ambicije izlaska na tržišta Rusije i Turske. "Turska je fragmentirano tržište s gospodarskim rastom i mladom populacijom. Ima velik potencijal, a maloprodaja je sektor u kojem i male države mogu napraviti uspješnu priču na inotržištima", tvrdi Knez, koji razvoj gospodarstva vidi u stvaranju nekoliko jakih regionalnih tvrtki koje bi imale snagu izaći na velika tržišta.

Nove prihode traži i Croatia osiguranje (CO), koje nakon promjene vlasničke struktureprolazi restrukturiranje. Novi predsjednik Uprave Sanel Volarić koncentriran je na jačanje osiguravatelja za kojeg vjeruje da će biti regionalni lider. Volarić, koji će u svom mandatu morati dijeliti i otkaze, ističe da mu je cilj za dvije godine povećati broj zaposlenika te vjeruje da će ga ostvariti. Prostor za nove prihode mora pronaći i Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma, koji priznaje da prihodi od osnovne djelatnosti telekoma padaju te da treba otvarati nova područja poput električne energije ili mobilnih banaka.

Budućnost Hrvatske vidi u izvozu i stvaranju "pameti", a u kvalificiranim ljudima i razvoju IT industrije prepoznaje prostor za ekonomski rast. Tu pamet treba dobro platiti i u javnom i u privatnom sektoru. "Država mora osigurati da se njezinom imovinom kvalitetno upravlja. Neodrživo je da predsjednik Uprave HEP-a za plaću od 2000 eura upravlja tvrtkom s 2 mlrd. eura prihoda i 10.000 ljudi jer to znači da nećete imati najbolje s tržišta već one koji za taj novac pristaju to raditi, a ti su rijetki", rekao je Tomašković pozivajući političare da shvate da politika plaća u javnom sektoru i porezna politika ruše konkurentnost. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

predsjednik uprave croatia airlinesa zna zašto pilote plaća više od sebe. isti je slučaj i s bilo kim čije su sposobnosti rijetke, a potrebne.

Ovaj iz HTa pametuje jer ima plaću 100.000. U državnim firmama poput HEPa trebaju biti normalno plaćeni a to znači nitko više od premijera.

New Report

Close