Nakon novina, Sinovčić ostao bez TV-a i radija

Autor: Saša Paparella , 02. listopad 2016. u 22:01
Reno Sinovčić/Filip Brala/PIXSELL

Nijedna od tvrtki povezanih s kontroverznim zadarskim poduzetnikom Renom Sinovčićem ne posluje uspješno.

Nastavlja se urušavanje medijskoga poola Rene Sinovčića, koje je u boljim danima zapošljavalo stotinjak ljudi. Nakon što su mu propali tiskani mediji, Sinovčićeve tvrtke Vox i Media centar sada ostaju bez koncesija za lokalni radio i televiziju. Naime, u postupku nadzora nad radom nakladnika Vox, koji je početkom 2014. s vjerovnicima sklopio predstečajnu nagodbu, Vijeće za elektroničke medije (VEM) donijelo je "odluku o trajnom oduzimanju koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge televizije".

Nastavak je to loših vijesti koje počinju uhićenjem kontroverznoga zadarskog poduzetnika u prosincu 2014. u akciji nazvanoj Ribar. Tada je u pritvoru ostao dva mjeseca, što se pokazalo razonim po tiskane medije u njegovu vlasništvu. Vrlo brzo, potkraj studenoga, prestaju izlaziti tjednici Vox i Zadarski regional. Tjednik Vox oprostio se sa svojim čitateljima s naslovom "Reno Sinovčić nije uzeo ni jednu lipu i cilj mu je bio sačuvati radna mjesta". U stvarnosti, 14 radnika Voxa koji su tada dobili otkaz prethodno mjesecima nije primalo plaću. 

Od čuda do čudovišta
Sinovčićevo uhićenje značilo je raspad iznimno snažne medijske kuće u Zadru, u kojem je, u odnosu na broj stanovnika, izlazilo više dnevnih i tjednih novina nego u bilo kojem drugom hrvatskom gradu. Sada je na kioscima ostao još samo dnevnik Zadarski list, koji je u vlasništvu Novog lista, odnosno slovačko-kineskog investicijskog fonda J&T, a već godinama ne donosi profit. Lokalni portal Narodni list raspad Sinovčićeva carstva zabilježio je komentarom pod naslovom "Zadarsko medijsko čudo postalo čudovište". Sinovčić je, naime, medije u svom vlasništvu nemilice koristio za obračun sa svojim neistomišljenicima.

Vlasničke udjele u svojim tjednicima Sinovčić je također držao preko tvrtke Vox, kojoj je sada oduzeta koncesija za lokalnu televiziju. Zanimljivo je da je Sinovčić bio uhićen upravo zbog sumnje u 130 milijuna kuna teške malverzacije tijekom postupka predstečajne nagodbe svoje tvrtke Vox, što je ujedno bila prva uskočka istraga kojom se istraživala neka predstečajna nagodba. Zbog tog slučaja Sinovčiću je, što je potvrđeno i odlukom Vrhovnog suda, blokirana imovina, 119.192 dionice NK Zadra nominalno vrijedne 23,8 milijuna kuna.

Blokada imovine
Također, njegovoj supruzi u Zadru su blokirana četiri stana, površine 138 i 61 četvorni metar, te dva stana po 71,31 kvadrat. Blokiran joj je tom prilikom poslovni prostor u Zadru, kao i automobil. Vozilo je blokirano i jednoj od Sinovčićevih kćeri, dok je drugoj pod blokadom stan u Splitu od 73,20 kvadrata. Također, VEM je ovih dana primio dopis kojim ih nakladnik radija Media centar obavještava da se odriče koncesije za područje grada Zadra.

Tvrtka Media centar zapošljava četvero ljudi, lani im je prihod bio 271.700 kuna i konstantno je u minusu. Sa Sinovčićem je povezana i tvrtka Media Zadar, koja je do 2007. zapošljavala 26 ljudi, godišnji prihodi bili su 10,2 milijuna i tvrtka je poslovala s dobiti. Već dogodine prihodi su pali na jedan milijun, a od 2010. ta tvrtka više i ne predaje financijska izvješća. Posljednjih godina tamo radi samo jedna osoba, a porezni dug te tvrtke iznosi 671.842 kune. Sinovčić ima i tvrtku Uvala Sviračina, koja je lani uprihodila tek 22.800 kuna. Bio je i suvlasnik zaštitarske tvrtke Zadar Security, koja je 2014. otišla u stečaj. U stečaju je prethodno završila i njegova tvrtka Smiljevac projekt. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za nevjerovat! Zato Miro još jaše…..

New Report

Close