Nakon nove prijevare policija opet savjetuje građane

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2019. u 13:33
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Prevaranti koriste specifičnosti svojih žrtava kao što su poodmakla životna dob, samostalno stanovanje i nepažnja kako bi došli do njihovih ušteđevina, nakita ili drugih vrijednih predmeta.

Još jedna starija osoba našla se na meti prevaranata koji su je nasamarili za više od 50 tisuća kuna, predstavljajući joj se kao stranci kojima je potrebna pomoć, pa je zagrebačka policija još jednom na opreznost pozvala građane, posebno one starije životne dobi.

 Posljednji slučaj prijevare zabilježen je u ponedjeljak oko 14 sati na ulici u novozagrebačkoj četvrti Siget, gdje su se dvojica nepoznatih muškaraca predstavili 78-godišnjaku kao strani državljani, uvjeravajući ga da im treba pomoć jer su doživjeli prometnu nesreću, pa jedan od njih mora drugome isplatiti štetu za koju nema novca, ali ima "vrijedan sat".

 Oštećenoga su tada na prijevaru nagovorili da sa svog računa podigne novac i posudi ga 'na neko vrijeme' jednom od njih, uz 'vrijedan' sat kao zalog. Osumnjičeni su s novcem pobjegli, a prevareni je ostao s bezvrijednim satom čime mu je počinjena materijalna šteta od više desetaka tisuća kuna, izvijestila je u utorak Policijska uprava zagrebačka.

 Opetovano upozorava da su na njenom području evidentirani različiti oblici prijevara u kojima se kao oštećeni pojavljuju osobe starije životne dobi.

 Prevaranti koriste specifičnosti svojih žrtava kao što su poodmakla životna dob, samostalno stanovanje i nepažnja kako bi došli do njihovih ušteđevina, nakita ili drugih vrijednih predmeta.

Policija starijima: Ne puštajte nepoznate u svoje domove!

 Kako bi spriječila prijevare, policija savjetuje građanima, posebice starijima, da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove bez da se prethodno pouzdano uvjerite o kome je riječ.

 Predstavi li se osoba kao službena, od nje treba tražiti uvid u službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati je na uvid, a ako postoji sumnja treba tu osobu telefonski provjeriti u instituciji iz koje dolazi.

 Žrtve pozivaju da ih odmah obavijeste na broj 192 ako posumnjaju u nekog, posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela.

Zapamtite njihov izgled, boju kose i očiju, visinu…

 "Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima, zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove, poput madeža, ožiljka, tetovaža", savjetuje zagrebačka policija.

 Građane upozorava kako se izlažu velikom riziku ako prihvatite upornost nepoznatih osoba koje po svaku cijenu žele ući u njihov dom pod izlikom pružanja pomoći kod bolesti, nuđenja povoljne prodaje razne robe, traženja milostinje i slično. Odrasli članovi obitelji trebali bi starije osobe često upozoravati na te opasnosti i ponavljati im policijske savjete.

Komentirajte prvi

New Report

Close