Nakon maratonske sjednice smijenili Blažić zbog prijetnji dioničara Badela

Autor: Danijela Jozić,VLM , 14. prosinac 2011. u 10:05

NO je navodno odlučio smijeniti Zvjezdanu Blažić jer su neki dioničari počeli prijetiti prijavama zbog sumnji u izvješća Badela 1862 za posljednje 2 godine

Iako je država prošlog tjedna napokon upisana kao većinski vlasnik Badela 1862 (77 posto) zbog čega se očekivalo skoro imenovanje novoga nadzornog odbora, “stari” nadzornici iskoristili su zakonski vakuum i smijenili Zvjezdanu Blažić, predsjednicu Uprave te tvrtke u ponedjeljak navečer.

Sjednica NO-a trajala je pet sati, a odluka o smjeni Zvjezdane Blažić donesena je s tri glasa za (Ana Mandac, Zdenko Ljevak i Ante Vrančić), dok je Tomislav Vujić bio suzdržan. Prema pouzdanim informacijama koje je dobio Poslovni dnevnik, Nadzornom odboru to je bio treći pokušaj da smijene Blažić, a zbog njezina micanja u Badelu je napeto već mjesecima.

Kako NO ima paran broj članova, od čega su dva bila za njezinu smjenu (Vrančić, Mandac), a dva protiv toga (Ljevak, Vujić), u trećem je pokušaju presudio glas Zdenka Ljevaka koji je digao ruku za opoziv dosadašnje šefice Uprave. Ljevak je već nekoliko godina vezan za Badel 1862, i to ne samo kroz Nadzorni odbor, već i kroz poslovne odnose. Usko je surađivao i s bivšim predsjednikom Uprave Antom Perkovićem, ali i posljednje dvije godine otkako je na čelu Uprave imenovana Blažić. Zdenko Ljevak nije želio komentirati odluku NO-a, ali nam je potvrdio da je glasao za opoziv Blažić. “Moj glas je jedan od tri protiv, nazovite predsjednicu odbora”, rekao nam je kratko. On je inače do prije nekoliko mjeseci bio predsjednik NO-a, ali na skupštini u kolovozu nije dobio razrješnicu za svoj rad. Ana Mandac je također odbila komentirati situaciju.

Prema statutu Badela 1862, u slučaju smjene čelne osobe u Upravi, funkciju glavnog direktora preuzima drugi član Uprave, a to je u ovom slučaju Srđan Oreb. Ni on jučer nije htio komentirati smjenu svoje kolegice, a čini se da su u Badelu 1862 bili i sami iznenađeni odlukom NO-a s obzirom na to da je u utorak prijepodne održano uobičajeno neformalno predblagdansko druženje s novinarima (koje je uz Oreba bila pozvala i Blažić). Prema upućenim izvorima, navodno je NO donio odluku o smjeni Zvjezdane Blažić jer su pojedini dioničari počeli prijetiti Upravi kaznenim prijavama zbog sumnji u poslovna izvješća Badela 1862 posljednje dvije godine. Navodno su neki angažirali i neovisne revizore što je “natjeralo” Zdenka Ljevaka da ipak makne Zvjezdanu Blažić.

O njezinoj se smjeni govori još od skupštine u kolovozu kad joj nije dana razrješnica, no kako je država odugovlačila s formalnim ulaskom u vlasničku strukturu, činilo se da će Blažić ipak dočekati novu vladajuću garnituru te da će možda zadržati svoju poziciju. Blažić se jučer oglasila pismom medijima u kojem nije željela “ulaziti u razloge odluke”. No podsjetila je što je sve napravila otkako je počeo proces restrukturiranja Badela 1862 prije nešto više od dvije godine.

“Završili smo možda i najtežu vlasničku konsolidaciju pretvaranjem potraživanja države u vlasničke udjele. To je bio izuzetno težak i dugotrajan proces”, poručila je Blažić, napominjući da je za sve aktivnosti tijekom svog mandata dobila suglasnost skupštine, NO-a, kao i drugog člana Uprave. “Vrlo sam ponosna na rezultate koje je Badel postigao za vrijeme mog mandata. Ponovit ću sada što sam rekla i kada su me imenovali za predsjednicu Uprave, u tada jako teškoj situaciji i s blokadom računa više od 200 milijuna kuna – da je u Badelu lako, ovdje bi danas sjedio neki kršni muškarac. S punom odgovornošću preuzela sam vođenje kompanije, predano radila svoj posao i rezultati nisu izostali. Badelu je danas puno lakše i to me veseli.

Međutim, s obzirom na poslovno okruženje i ekonomsku situaciju, Badel i u sljedećoj godini očekuju novi izazovi i težak posao”, poručila je Blažić. S obzirom na situaciju u poduzeću, moguće je i da se novi NO neće imenovati tako skoro. Upućeni nam kažu da nova garnitura u Ministarstvu poljoprivrede uopće neće ni razmatrati natječaj koji je za četiri člana NO-a provela bivša vlast. Sadašnji bi nadzornici mogli tako “preživjeti” i do proljeća, a s njima i glavni direktor Srđan Oreb, kojeg bi država mogla čak i ostaviti na toj poziciji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uopće se ne treba mučiti sumnjama….dovoljno je pogledati javno objavljena izvješća o poslovnaju za posljednje dvije godine – pa tko ih zna isčitati i sam će vidjeti da su sva lažirana -a to je obmana dioničara, ulagača, vjerovnika, javnosti….i kazneno djelo! I ne vjerujem da je baš često viđeno u poslovnom svijetu! Barem ne u ozbiljnim, uglednim kompanijama! A Badel je to do njezinog dolaska u Upravu bio! Sramotno!

New Report

Close