Nakon IGH Gljadelkin preuzima i Hidroelektru-niskogradnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. siječanj 2015. u 15:35
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Tako se dioničarima predlaže donošenje odluke po kojoj bi Sergej Gljadelkin uložio minimalno 30 milijuna kuna.

Dioničari Hidroelektre-niskogradnje na izvanrednoj Glavnoj skupštini, zakazanoj za 25. veljače ove godine, odlučivat će o ponudi Sergeja Gljadelkina, u čijem je većinskom vlasništvu Institut IGH, da dokapitalizira tvrtku s 30 milijuna kuna i tako stekne oko 76 posto vlasničkog udjela u Hidroelektri.

Prema pozivu za skupštinu, objavljenom u utorak, dioničarima se, uz ostalo, predlaže donošenje odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala tvrtke, i to smanjenjem iznosa temeljnog kapitala koji otpada na pojedinu dionicu, na način da se temeljni kapital s iznosa od 31,2 milijuna kuna smanji na 9,35 milijuna kuna.

Takav se prijedlog obrazlaže činjenicom da preneseni gubitak u poslovanju Hidroelektre iz 2013. godine, nakon što su iskorištena sredstva dijela zakonskih rezervi i rezervi kapitala, iznosi gotovo 19 milijuna kuna, a tvrtka nema zadržane dobiti, statutarnih ili ostalih rezervi kako bi pokrila tak gubitak. Također, Hidroelektra je i u 2014. godini zabilježila silazni trend u poslovanju i ponovno ostvarila gubitak, zbog čega su narušeni financijski pokazatelji poslovanja.

"Radi pokrića prenesenih gubitaka predloženo je donijeti odluku o smanjenju temeljnog kapitala smanjenjem nominalne vrijednosti dionica, međutim za nastavak i normaliziranje poslovanja društva potrebno je provesti novo povećanje kapitala", stoji u pozivu.

Pritom se navodi kako se procjenjuje da u ovom trenutku na tržištu kapitala ne postoji mogućnost uspješnog provođenja javne ponude dionica uz zadržavanje prava prvenstva postojećih dioničara, "dok istovremeno postoje zainteresirani novi ulagatelji koji su iskazali svoju dobru volju i namjeru ulaganja novčanih sredstava u društvo".

Tako se dioničarima predlaže donošenje odluke po kojoj bi Sergej Gljadelkin uložio minimalno 30 milijuna kuna, odnosno 15 kuna po dionici, koliko je sam Gljadelkin ponudio nakon provedenog dubinskog snimanja poslovanja Hidroelektre.

"Uzimajući u obzir trenutačnu situaciju na financijskom tržištu, kao i zainteresiranost kapitalno snažnog investitora, koji je spreman uložiti u društvo po navedenoj cijeni te spreman dalje raditi na jačanju i unaprjeđenju poslovanja društva, Uprava navedenu cijenu smatra prihvatljivom", stoji u prijedlogu odluke.

Uplatom 30 milijuna kuna temeljni kapital Hidroelektre povećao bi se na 39,35 milijuna kuna i bio bi podijeljen na 2.623.881 redovnu dionicu, od čega bi 2.000.000 ili oko 76 posto dionica bilo u vlasništvu Gljadelkina, koji bi potom ušao i u Nadzorni odbor Hidroelektre.

Sergej Gljadelkin sredinom prošle godine preuzeo je više od 50 posto vlasničkog udjela u Institutu IGH, kojeg je dokapitalizirao s gotovo 60 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close