Nakon fajta na aktualcu, proračun glatko prošao

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2012. u 22:00
Milan Bandić. zagrebački gradonačelnik/PIXSELL

Bandić se prepirao s Bernardićem jer mu nije želio dati riječ, pa je sjednica prekinuta, da bi potom za samo dvadesetak minuta bio izglasan gradski proračun za 2013. Protiv je bio jedino HDZ, prihvaćeni amandmani od 86,5 milijuna kuna.

Zagrebačka Gradska skupština za samo dvadesetak minuta izglasala je proračun za 2013. s prihodima od 6,67 milijardi kuna i rashodima od 6,66 milijardi.

Protiv proračuna bio je jedino HDZ, uz argument da nije razvojan te da ne potiče malo i srednje poduzetništvo. Pročelnik Gradskoga ureda za financije Slavko Kojić ocijenio je to dobrim jer će uskoro ionako "biti lokalni izbori, a i smak svijeta". U drugom su čitanju prihvaćeni skupštinski amandmani u iznosu od 86,5 milijuna kuna, a najveći dio njih odnosi se na gradnju objekata na Kajzerci i za podmirenje dugova zdravstvenih ustanova. "Da smo imali više mudrosti i razumijevanja, možda bi koji postotak prihoda mogao biti veći", rekao je gradonačelnik Milan Bandić, koji se prethodno, na aktualnom satu, sukobio s Ivom Čovićem, predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga, te Davorom Bernardićem, predsjednikom Skupštine. Sukob je počeo pitanjem Jurice Meića (SDP) što će poduzeti u vezi sa smanjenjem kreditnog rejtinaga grada i holdinga, na što je Bandić odgovorio kako padom kreditnog rejtinga Hrvatske automatski pada i rejting glavnoga grada. Priliku je iskoristio kako bi ponovno upozorio na loše upravljenje Holdingom.

"Moram voditi računa da javne usluge ne budu dovedene u pitanje iako nemam ingerencija nad Holdingom", naglasio je. Čović se pak pravdao da svakodnevno razmatraju postojeću financijsku situaciju ne temelju koje su napravili, zajedno s gradskim uredima, skup mjera kako bi završili započete projekte. Napomenuo je i kako najveći problemi datiraju iz razdoblja od 2006. do 2009. te da se kumulirani gubitak od 700 milijuna kuna davno prije dogodio, da se svake godine smanjuje, te da će ove godine biti manji od 200 milijuna kuna. Na Čovićevo izlaganje Bandić je odgovorio kako je predsjednik Uprave Holdinga napokon shvatio da ne može bez gradonačelnika, na što je Čović, u pomirljivu tonu, samo konstatirao da "surađivati moraju". Tada nastaje i preprika gradonačelnika i predsjednika Skupštine, koji Bandiću više nije htio dati riječ. "Nema šanse, dosta sam vas trpio", rekao je Bandić Bernardiću, na što mu je ovaj odgovorio; "Morate poštovati poslovnik i naučiti se pristojnosti". Kad su svi mislili da će intervenirati zaštitari, sjednica je prekinuta jer je ostala bez foruma.

Subvencije i komunalni doprinos

ZET bez traženih 800 mil. kn
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije prihvatio amandman Zagrebačkog holdinga da im subvenciju za ZET poveća za 200 milijuna kuna, odnosno sa 600 na 800 milijuna kuna.

Protiv Bandićeva prijedloga
Stav protiv smanjenja komunalnog doprinosa u Zagrebu izrazio je jučer HNS na konferenciji za novinare sazvanoj u stanci sjednice Skupštine. "Takav je prijedlog nepravedan. U Zagrebu ne postoji četiri ili pet zona za plaćanje komunalnog doprinosa, već dvije: oni koji nemaju ništa i oni koji imaju", istaknuo je Dragan Kovačević, predsjednik zagrebačkoga HNS. Upozorio je i na to da su cijene komunalnog doprinosa u Zagrebu velike te da odluka koju predlaže Bandić neće riješiti problem ilegalne gradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close