Uskoro neki više neće biti oslobođeni plaćanja PDV-a

Autor: Antonio Prtenjača , 29. svibanj 2013. u 17:29
Slavko Linić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Branitelji, vjerske zajednice, pjevači, glumci i drugi samostalni umjetnici više neće biti oslobođeni plaćanja PDV-a, jedino će biti oslobođene bolnice, kulturne i slične ustanove koje nemaju namjeru stjecanja dobiti.

Piše: Antonio Prtenjača, info@poreznaklinika.com

Ministarstvo Financija – Porezna uprava danas objavila pregled niza novosti i informacija koje se temelje na konačnom prijedlogu Zakona o PDV-u, stoga prenosimo neke s kojima se valja upoznati s obzirom na skori ulazak Hrvatske u EU.

 Novosti ima prilično, a jedna od njih je da  će se povremenim obveznikom smatrati “ostale osobe” (građani, ministarstva i slično) koje stječu ili isporučuju prijevozna sredstva, između ostaloga –  automobile koji se prema Zakonu smatraju novima.

To znači da je građanin, ako kupi u Francuskoj automobil koji se po Zakonu smatra novim, obvezan u Hrvatskoj podnijeti prijavu i platiti PDV u roku od 10 dana od dana stjecanja kako bi mogao izvršiti postupak registriranja vozila.

Nadalje, porezne stope se neće mijenjati, ali će se mijenjati primjena, pa će se tako dnevne novine plaćati po stopi od 5 % , a po stopi od 10% će se plaćati PDV na koncertne ulaznice, PDV na časopise za kulturu i umjetnost, te smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma. Sve za što je do sada bila predviđena nulta stopa PDV-a, od sada će se oporezivati po stopi od 5%.

Osim toga, branitelji, vjerske zajednice, pjevači, glumci i drugi samostalni umjetnici više neće biti oslobođeni plaćanja PDV-a, jedino će biti oslobođene bolnice, kulturne i slične ustanove koje nemaju namjeru stjecanja dobiti.

Uvodi se i pojam pojednostavljenih računa s iznosom do 700,00 kuna koji će imati manji broj elemenata, a koji će također omogućavati pravo na odbitak. Uvodi se i “Reverse charge” mehanizam u tuzemstvu, odnosno obrnuti postupak oporezivanja.

Osim navedenih, promjena ima još, a koje su bile nužne za uvođenje radi zadovoljavanja visokih standarda Europske Unije. Nadamo se da će i građani Hrvatske po ulasku u EU uživati u visokom standardu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kako je Linić krenuo, još malo i neće imat’ kome uzetu PDV niti od ovih koji su sada još na životu

Obični branitelji ni sada nisu oslobođeni plaćanja PDVea. Autor teksta vjerovatno govori o hrvatskim ratnim vojnim invalidima, ali to nije naglasio.


S obzirom na poznate radne navike i educiranost prosjenog 'rvata-katolika, domoljuba i heteroseksualca, nece se tako skoro nauzivati visokog standarda…

a što tebi tako smetaju da s toliko mržnje pišeš o:
1. Hrvatima (rvatima kako ih ti i tvoja partija posprdno nazivate)
2. Katolicima
3. Domoljubima
4. Heteroseksulcima
????

New Report

Close