Nakon Croatia Airlinesa i Lidla, stiglo upozorenje na prevare i iz Porezne uprave

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2017. u 14:57
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Prevaranti su u cijelu priču upleli i Poreznu upravu.

Nakon što su proteklih dana lažni kuponi Konzuma, Bipe, Lidla i Croatia Airlinesa zatrpali društvene mreže, stigli su novi pokušaji prevare koji ovog puta stižu putem maila.

Riječ je, kako upozorava CERT, o phishing kampanji u kojoj prevaranti koriste stvarna imena visoko pozicioniranih osoba u određenoj tvrtki ili instituciji.

U ovom slučaju, ovisno o tipu funkcije, prevaranti se predstavljaju imenom predsjednika Uprave, predsjednika Upravnog vijeća, ravnatelja i slično. S navedenih se adresa djelatnicima računovodstva i drugim odgovornim osobama šalju lažni zahtjevi za uplatom određene svote novca.

'Prema trenutno dostupnim podacima, kod spornih se poruka lažira adresa pošiljatelja, odnosno "From" polje, u kojem stoji ime ovlaštene osobe koja doista i radi u ciljanoj tvrtki/instituciji, a u polju "To" se nalazi ime djelatnika iz ciljane tvrtke/institucije, dok se u polju "Subject" pojavljuju riječi "Platiti", "Plaćanje", "Bankovni transfer", "Hitno plaćanje", "Molim hitno plaćanje i slično".

Prevaranti su u cijelu priču upleli i Poreznu upravu, koja se također oglasila.

'Unazad tjedan dana Porezna uprava dobiva upite poreznih obveznika o zaprimljenoj elektroničkoj pošti sumnjivog sadržaja koja je pristigla sa adrese informiranje@porezna-uprava.hr. Kako Porezna uprava s navedene adrese elektroničke pošte nije dostavljala poreznim obveznicima nikakve obavijesti, ovim putem izvješćujemo da navedena elektronička pošta nije poslana sa službene adrese Porezne uprave, već se radi o zlonamjernom korištenju iste. Stoga molimo da ukoliko zaprimite elektroničku poštu naziva Zahtjev za prisilnu naplatu istu zanemarite', kažu iz Porezne.

Komentirajte prvi

New Report

Close