Nakon angažiranja Tehnike za 43,6 mil. kn, Pliva će i dalje pucati na ‘domaće’

Autor: Marija Crnjak , 27. srpanj 2012. u 11:00

U Plivi kaže da će, prema mogućnostima, i buduće izvođače za investicije birati među domaćim tvrtkama

Gotovo dvije godine nakon najave 100 milijuna dolara vrijedne investicije izraelske Teve u Plivinu novu tvornicu u Savskom Marofu, projekt konačno ulazi u fazu grubih građevinskih radova. Plivinu novu tvornicu do kraja ove godine sagradit će zagrebačka Tehnika, koja je s farmaceutskom kompanijom potpisala ugovor vrijedan 43,6 milijuna kuna, o čemu je u četvrtak obavijestila Zagrebačku burzu. Kako je otprije poznato, izraelska generička kompanija koja je Plivu preuzela prije tri godine tijekom 2011. ušla je u investiciju proširenja Plivinih kapaciteta u Savskom Marofu i Zagrebu.

Ulaganje u Savskom Marofu namijenjeno je izvozu, a u Plivi predviđaju da će se u novoj tvornici otvoriti stotinjak radnih mjesta. Ističu da će, sukladno mogućnostima, buduće partnere i izvođače za navedene investicije birati među domaćim tvrtkama. “Ovakvi projekti mogu biti snažan poticaj rastu proizvodnje u Hrvatskoj i povećanju izvoza na visokokonkurentna međunarodna tržišta”, kažu u kompaniji. Bivši Plivin predsjednik Uprave Matko Bolanča objasnio je svojedobno da je Teva odabrala Plivu za investicije jer je hrvatska tvrtka zbog učinkovitosti i kvalitete kadra pobijedila u internoj konkurenciji 60 Tevinih lokacija diljem svijeta. Investicijske planove Pliva je javnosti predstavila u jesen 2010., a bivšoj Vladi još jednom potkraj proljeća prošle godine. Iako je tada Vlada obećala da će ubrzati administraciju, HDZ se nije istaknuo ažurnošću, već je izdavanje građevinske dozvole pričekalo Vladu Zorana Milanovića. Doduše, prije početka radova na novom pogonu proći će gotovo godina dana od ustoličenja nove vlasti, a kad je u lipnju Bolanča otišao s mjesta predsjednika Uprave, gdje ga je naslijedio Tihomir Orešković, spekuliralo se da je morao odstupiti, mađu ostalim, zbog slabih rezultata pritiska na političare. Pitanje je hoće li se Teva, ne ubrza li se administracija, odlučiti na nastavak ulaganja u Hrvatskoj. Bilo je, naime, naznaka da će Teva u Hrvatskoj sagraditi još dvije nove tvornice zadrži li Pliva u idućem razdoblju njezino povjerenje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Dobivaju , trenutno najunosnije projekte u državi – koji će im biti 100 % plaćeni.

Osim stanova za tržište- svi investitori su kompanije s novcem , koji nije upitan. A oni iskazuju KONSTANTAN
MINUS U POSLOVANJU ? Ne- tu nešto gadno ne štima.

Što je sa Plivinom drekarom koju puštaju u potok kod vodocrpilišta Šibice?To 100% saniramo mi građani svojom lovom,grrrrr!!!!!

I dionica ode 5 % u minus. Tko je tu lud?

New Report

Close