Naknada za obnovljivu energiju mora se udvostručiti

Autor: Poslovni.hr , 22. lipanj 2017. u 22:00
Maja Pokrovac, direktorica udruženja OIE, Foto: Marko Prpić / Pixsell

Zbog razvoja obnovljivih izvora energije (OIE) cijena struje pala puno više od naknade koju plaćaju potrošači.

Vlada RH morala bi što prije donijeti Uredbu o povećanju naknade za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora sa sadašnjih 3,5 na 7,5 lipa po kilovatsatu.

To je jedini način da se namire dugovi prema proizvođačima obnovljive električne energije (OIE), koji su premašili svotu od dvije milijarde kuna. O tom se problemu pričalo i na sastanku održanom u Vladi. Ivan Šimić, predsjednik koordinacije HUP-a za obnovljive izvore energije, kaže kako “ništa nije dogovoreno po pitanju krajnjeg modela za obnovljive izvore energije, nego su svi ozbiljno shvatili u kakvim smo problemima i da ih treba što prije riješiti.

Možemo pretpostaviti da bi zasad visina naknade od 7,5 lipa vjerojatno bila dovoljna, ali sigurno ne i dugoročno”, rekao je Šimić. Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije, kaže da Studija utjecaja razvoja OIE u RH na kretanje cijene električne energije, koju je napravio zagrebački FER, pokazuje da je zahvaljujući ukupnom razvoju OIE cijena električne energije pala od četiri do sedam eura po MWh. “To je značajno više od iznosa naknade koju plaćaju svi potrošači, a to za domaćinstvo konkretno znači da je za prosječnu potrošnju od tri MWh realno smanjenje od 12 do 21 eura godišnje. Naknada za OIE zadnjih par godina iznosi 4,7 eura po MWh, odnosno 14 eura godišnje za prosječno domaćinstvo. Za usporedbu, njemački građani plaćaju istu naknadu 70 eura po MWh ili 15 puta više”, napominje Maja Pokrovac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close