Naknada za nelegalnu gradnju u Dugopolju ipak 12 kn

Autor: Slavica Vuković/VL , 22. travanj 2014. u 15:55
Većina kuća građena je 70-ih i 80-ih/ Nino Strmotić/PIXSELL

Upravni sud odgodio do daljnjega referendum o smanjenju naknade na 1 kunu.

Referendum, kojim su mještani Dugopolja trebali odlučiti da im visina naknade za bespravno izgrađene kuće bude jedna kuna po četvornom metru, koji je bio zakazan za Uskrs, nije održan.

Upravni sud, temljem žalbe Općine Dugopolje kako će joj, bude li referendum uspješan, biti nanesena ne nadoknadiva materijalna šteta, izdao je rješenje kojim se referendum do daljnjega odgađa."Čelnici Općine Dugopolje igrali su prljavu igru s ciljem da do referenduma ne dođe, uskraćujući to Ustavno pravo građanima. Počelo je s opstrukcijama oko prikupljanja potpisa, nastavilo se s određivanjem referenduma na dan Uskrsa pa skidanjem plakata. Konačni potez jest odgađanje referenduma jer je Općina uložila žalbu. Do nedavno su se na sva zvona hvalili da je Dugopolje najrazvijenija i najbogatija općina u Hrvatskoj, a danas malim ljudima uzimaju od usta naplaćivanjem legalizacije njihovih kuća koje su krvavo izgradili", ističe Davor Radošević, predsjednik Organizacijskog odbora za provođenje referenduma.

Napominje kako je većina stambenih objekata u Dugopolju izgrađena 70-ih i 80-ih prošlog stoljeća, kada nije bilo urbanističkog plana. Vlasnici imaju nelegalne kuće, a zbog njih tada nisu dobijali društvene stanove.  Radošević ističe kako uz kaznu i brojne doprinose i davanja državi ne bi bilo pošteno i općini platiti 12 kuna po metru četvornom, koliko je određeno odlukom Općinskog vijeća, nakon što su mještani peticijom izborili smanjenje cijene od 28 kuna koliko je bilo prvo određeno.Iz Općine Dugopolje najavljuju kako će rješenje Upravnog suda dostaviti Ministarstvu uprave i Ustavnom sudu kojem su uputili zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close