‘Nakić urušava zdravstveni sustav’

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2016. u 21:59
Izmjene pravilnika o osnivanju ljekarni podignule prašinu/N. Čutuk/PIXSELL

HLJK, HUP i HGK upozoravaju.

Hrvatska ljekarnička komora zatražila je od Ministarstva zdravlja hitno povlačenje prijedloga izmjena Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne. Istom zahtjevu pridružile su se i HGK – udruga veledrogerija te HUP – Udruga ljekarnika.

Prijedlogom nacrta izmjena i dopuna Pravilnika o osnivanju ljekarni nije se, ističu, vodilo računa ni o jednom propisanom mjerilu, niti je ministar zatražio mišljenje struke, kao ni za tu problematiku osnovane radne skupine u Ministarstvu zdravlja. "Pravilnik je napravljen bez ikakve analize, bez poštivanja strogih mjerila propisanih zakonom, bez ikakvih argumenata", upozoravaju. Ministar ovim prijedlogom pravilnika, smatraju, uopće ne vodi računa o stanovništvu te dodatno uvodi novo mjerilo, koje nije zakonom propisano – turistička noćenja. Umjesto da se nezakonito otvaraju nove ljekarne potrebno je, ističu, uvažiti postojeću dostupnost ljekarničke mreže, koja je i u ovom trenutku dobro organizirana.

Napominju kako već postoji "višak" od više od  200 ljekarni. Postavlja se i pitanje što će novootvorene ljekarne raditi izvan turističke sezone: morat će se na kraju sve zatvoriti jer se neće moći financirati. Apsurdno je, ističu, rušenje dobro organizirane zdravstvene mreže opravdavati povećanjem broja turista, a traženim izmjenama gubi se zakonom zajamčena zdravstvena skrb pacijentu državljaninu RH. Usto, ne može se govoriti ni o novim radnim mjestima. Trenutačno, napominju, nema nijednog raspoloživog magistra farmacije. "S obzirom na moguće ozbiljne posljedice ishitrenih izmjena, postavlja se pitanje nije li tehnički ministar prekoračio ovlasti i u čijem interesu", ističu.

Komentirajte prvi

New Report

Close