Najzatvorenije proračune imaju četiri grada i 39 općina

Autor: Sergej Novosel Vučković , 04. srpanj 2017. u 22:00
Lokalne vlasti prosječno objavile 3,1 od 5 akata/FOTOLIA

Broj internetskih objava ključnih proračunskih dokumenata općina, gradova i županija ipak je povećan.

Gradovi Gospić, Imotski, Valpovo i Vrgorac i 39 općina imaju najnetransparentnije proračune, njihove vlasti nisu na svojim službenim internetskim stranicama objavile nijedan od pet ključnih dokumenata bitnih za vidljivost javnog financiranja – prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnje i godišnje izvješće o izvršenju proračuna te proračunski vodič za građane, što ih je, prema tradicionalnom istraživanju Instituta za javne financije (IJF), provedenom od lanjskog studenog do ovog ožujka, svrstalo na dno svih jedinica lokalne i regionalne samouprave.

S druge strane, 14 županija, 21 grad i 5 općina objavilo je svih pet dokumenata. Opća ocjena transparentnosti proračuna je ipak porasla, jer su jedinice objavljivale prosječno 3,1 dokument, dok je lani prosjek bio 2,4. Najotvorenije su u tom pogledu prema građanima županije s prosjekom od 4,6, slijede gradovi s prosječno 3,7, te općine s prosječno 2,8 objavljenih proračunskih akata.

Neke od najtransparentnijih su male ili općine s malim prihodima per capita (Ribnik, Dekanovac, Đelekovec), a među najzatvorenijima ima onih s visokim prihodima – Šolta, Dugopolje, Bol… Objava svih pet dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost ili odgovornost vlasti, ali govori da se lokalne  jedinice barem pridržavaju zakona, stoji u izvješću. "Gotovo polovica jedinica objavila je više nego prije, no, transparentnost je i dalje neujednačena – 7 gradova i 50 općina objavilo je samo po jedan dokument", kaže ravnateljica IJF-a Katarina Ott. 

Komentirajte prvi

New Report

Close