Najviše zamjerki jer prema građanima nisu išli s ovrhama

Autor: Agencija VLM , 31. listopad 2014. u 16:07
Krapina, Foto: Matija Topolovec / Pixsell

Dva zagorska grada – Krapina i Zlatar te općina Bedekovčina dobili su od Državnog ureda za reviziju uvjetna mišljenja za 2013. godinu.

Dva zagorska grada – Krapina i Zlatar te općina Bedekovčina dobili su od Državnog ureda za reviziju uvjetna mišljenja za 2013. godinu. Krapini se zamjera da nije poduzela mjere za pravodobnu naplatu prihoda u iznosu od 6.4 milijuna kuna za razne gradske naknade i poreze. U Zlataru pak u poslovnim knjigama rashodi nisu uvijek bili evidentirani, a evidencije o pokrenutim sudskim sporovima i hipotekama nisu ustrojene. U poslovnim knjigama nisu evidentirani ni udjeli u glavnici dva trgovačka društva, a nisu donijeti ni prijedlozi mjera radi podmirenja dospjelih obveza.

Sporne struja i sadnja

U općini Bedekovčina najviše je zamjerki bilo što u financijskim izvještajima za asfaltiranje jedne nerazvrstane ceste u iznosu 143.648 kuna, računi nisu pravovremeno evidentirani te što su za potraživanja u iznosu 1,5 milijuna kuna koja se odnose na općinske naknade, doprinose i poreze, upućene samo opomene, a to nije prisilna radnja za naplatu. Također, poslovi nabave struje za rasvjetu i održavanje zelenih površina povjereni su izvođačima bez provedenih postupaka prikupljanja ponuda.Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović kaže kako su s ciljem poboljšanja učinkovitosti naplate prihoda te izbjegavanja zastare, izrađene Upute za naplatu prihoda, ali i da nije nije bilo moguće niti potrebno, za sva potraživanja provoditi postupke naplate jer Grad ima založno pravo na pojedinim nekretninama.Gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak pak odgovara da mišljenje revizije nije ni moglo biti drugačije jer ostale su mnoge nepravilnosti iz mandata njegovih prethodnika.

– Ja sam zadovoljan jer je revizija pokazala da se procedura u Gradu poštuje maksimalno. Osim toga, dug prema dobavljačima se prepolovio – kaže Majdak.

Teške socijalne prilike

U općini Bedekovčini pak kažu kako se u slučaju nepravodobnog knjiženja radi samo o jednom računu i to zbog “neprobijanja” proračuna, da je Općina provodila ovrhe, no ne u svim slučajevima i to isključivo zbog teških socijalnih prilika u kojima su se našli mještani, a što se tiče održavanja zelenih površina i tu se radi o samo jednom računu za sadnju cvijeća i jednom o nabavi struje.

Komentirajte prvi

New Report

Close