Najviše žalbi na Šume i Ceste

Autor: Marija Brnić , 23. kolovoz 2014. u 11:30
Nabava automobila za državne potrebe lani podigla veliku prašinu/N. Čutuk/PIXSELL

Hrvatske šume oglasile 163 postupka nabave, na koje je stigla 101 žalba. Rekorderi po žalbama još su i Hrvatske ceste (94), Grad Zagreb (75).

Nabava automobila za državne potrebe lani je u Hrvatskoj podizala veliku prašinu zbog činjenice da se u vrijeme gospodarske krize novac mogao pametnije potrošiti, ali i zbog otvorenih pritužbi natjecatelja na sam proces javne nabave.

No, taj natječaj bio je samo jedan u nizu na koje su se ostali zaintresirani žalili Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a koja je u 2013. zabilježila rekordan broj žalbi u deset godina svog rada.  Prema izviješću Komisije koje je razmatrala Vlada, zaprimljeno je ukupno 2135 novih žalbi, što je skok za 24 posto u odnosu na prethodnu godinu. Rekord se bilježi i u vrijednosti predmeta za koji su žalbe podignute, a ona doseže 22 milijarde kuna. Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednice Komisije, u izvješću objašnjava kako su razlozi tako velikog broja prijava tvrtki i obrtnika nezadovoljnih postupkom javne nabave teško stanje u gospodarstvu,  u kojem privatni sektor poduzima sve raspoložive mjere za dobivanje određenog posla.
 

Potvrđuje to i činjenica da je trend intenzivnijega rasta žalbi prisutan od početka recesije u Hrvatskoj, no u izviješću Državne komisije apostrofira se i kako je među gospodarstvenicima u međuvremenu podignuta razina znanja o njihovim pravima u postupcima pravne zaštite u javnoj nabavi. Zanimljiv je podatak da se bilježi pad broja odbijenih žalbi, kao i porast žalbi koje je Komisija usvojila. Lani je tako odbijeno 27 posto zaprimljenih žalbi, dok ih je godinu ranije odbijeno 32 posto. Usvojeno je s druge strane 29 posto predmeta, što je rezultiralo poništenjem odluke ili dijelu odluke o odabiru u natječaju. Ipak, ostaje visok udjel žalbi koje su odbačene iz formalnih razloga, pretežito zbog neurednosti, nepravodobnosti i nedostatka pravnog interesa. Inače, najveći broj pritužbi zaprimljen je za natječaje Hrvatskih šuma, koje su oglasile 163 postupka nabave, a za koje je Komisija zaprimila 101 žalbu.

Rekorderi po žalbama još su i Hrvatske ceste (94), Grad Zagreb (75), HEP-Operater distribucijskog sustava (75), HŽ Infrastruktura (47), Hrvatske vode (42), Zagrebački holding (38), HEP-Proizvodnja (36), te Klinički bolnički centri Rijeka i Zagtreb. Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave u Vladi su pohvalili za postignuto skraćivanje vremena za  rješavanje žalbi. U 2011. u prosjeku im je za to bilo potreban 61 dan, 2012. 59, a lani je taj broj dana smanjen na 39. Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić ističe kako je u prvih šest mjeseci ove godine za rješenje žalbi već potrebno manje od 30 dana, a najavljuje da će daljnjim izmjenama zakona taj rok biti još kraći, do 20 dana. Iz Državne komisije posebno, pak, izdvajaju mali broj riješenih predmeta koje su su morali braniti pred upravnim sudom. Tek za 5,6 posto rješenja bile su podnesene upravne tužbe, a poništeno im je bilo pet rješenja ili 0,24 posto ukupnog broja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close