Najviše dužni poduzetnici bez zaposlenika

Autor: Suzana Varošanec , 08. kolovoz 2010. u 22:00

Gotovo svaki treći poduzetnik nikoga ne zapošljava, a ta grupa generira 64,9% od svih nepodmirenih obveza

Podaci Financijske agencije, publicirani u sklopu analize Mirka Grubišića, otkrivaju da je 2009., kada je poslovalo 27.025 poduzetnika bez zaposlenih, njih 16.302 poslovalo s gubitkom, te da je na kraju te godine 17.510 tvrtki bez zaposlenih bilo insolventno, što znači da su ispunjavali uvjet za stečaj.

Ne žele blokadu
Fina, međutim, ne raspolaže podacima o svim nepodmirenim dospjelim obvezama poslovnih subjekata tako da je potpuna nepoznanica koliko stvarno iznosi nelikvidnost hrvatskog gospodarstva. Mirko Grubišić iz Fine upozorava na sindrom nepotpunih podataka o razmjerima nelikvidnosti ili drugim riječima na potencijalno mnogo veći broj insolventnih tvrtki sa ili bez zaposlenih. U posljednjem broju stručnog časopisa “Računovodstvo i financije” Grubišić potvrđuje da su Finini podaci nepotpuni: “Podaci koje ima Fina ne odražavaju ukupne razmjere insolventnosti, što treba uzeti u obzir i kod podataka o nepodmirenim obvezama poduzetnika bez zaposlenih.” Razlog takvog stanja je što, objašnjava Grubišić, poslovni subjekti nisu dužni podnositi naloge za plaćanja ako na svojim računima u bilanci nemaju pokrića za njihovi naplatu, a iznimka su samo obveze za plaćanje poreza i doprinosa. “Vrlo su rijetki slučajevi da dužnici podnose naloge za podmirenje svojih drugih dospjelih nepodmirenih obveza jer ne žele sami blokirati svoj račun i time dovesti u pitanje isplatu plaća ili nekih drugih svojih obveza kojima daju prioritet”, smatra Grubišić.

Zreli za stečaj
Ukupni prihod poduzetnika koji nikog ne zapošljavaju, a među kojima su i mnoge tzv. fantomske tvrtke, u 2009. je iznosio 12,5 milijardi kuna, dok je gubitak nakon oporezivanja bio 2,7 milijarde kuna. Od 2002. povećava se broj poduzetnika bez zaposlenih, pa danas gotovo svaki treći poduzetnik u Hrvatsko nikog ne zapošljava. Bujanje takvih tvrtki započinje 2002., kada ih je bilo 13.225 i imali su udjel od 21 posto u ukupnom broju poduzetnika. U 2009. njihov je broj narastao na 27 tisuća i tržišni udjel iznosi 30 posto. To ne znači samo da gotovo svaki treći poduzetnik danas nije zainteresiran zaposliti nikoga, nego je upravo iz te grupe poduzetnika generirano čak 64,9 posto ukupnih nepodmirenih dospjelih obveza. Ta grupa u ukupnom prihodu hrvatskih poduzetnika sudjeluje sa svega 2 posto. Grubišić zaključuje: “Krajem 2009. od ukupno 27.025 poduzetnika bez zaposlenih njih 17.510 je prijavilo 10,4 milijardi kuna nepodmirenih obveza, što je 64,9 posto ukupno nepodmirenih obveza pravnih osoba. Ti poduzetnici u prosjeku su u razdoblju 2002.-2009. imali 50,8 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza. Kada tome dodamo i podatak da su zbog tri četvrtine nepodmirenih obveza poduzetnici blokirani više od 360 dana i da u tome najveći udjel imaju poduzetnici bez zaposlenih, možemo se zapitati u kojoj mjeri se provode zakoni o stečaju i likvidaciji.”

Komentari (5)
Pogledajte sve

@montazam-potpisujem! Da pravosuđe funkcionira BDP bi skočio 10% u prvoj godini.

za ovu ekipu je poduzetništvo drumskih razbojnika bilo znatno poštenije, eto kod nas i lopove nazivaju poduzetnicima, netko je osmislio dobru i unosnu igru, uz blagoslov politike, samo ti Tim zajedno s obitelji, nastavi moliti kod pape, to će nas sigurno spasiti ovakvih pošasti

2010. bilo tek 25.000 blokiranih građana, a dug je iznosio 6 milijardi kuna, da bi šest godina kasnije u blokadi bilo 325.000 građana čiji dug iznosi 37 milijardi kuna.

Takvo stanje pogubno je za blokirane obitelji, ali je dobro za određene pojedince, poput nekih odvjetničkih i javno-bilježničkih ureda, i državnu agenciju Finu »koji su stavljeni iznad Ustava i pljene imovinu hrvatskih građana kao da se radi o državnim neprijateljima, a ne ljudskim subinama«.

Sada su te male tvrtke krive za nelikvidnost zemlje. Nemaju zaposlenih? Kako će imati ako su blokirane ? Da li itko u ovoj zemlji zna računati? Radiš posao 100.000 kn, platiš repromaterijal, radnike, režije i sve što trebaš, ispostaviš račun nakon završetka radova, te u roku 15 dana opomena , a ubrzo i blokada iz porezne uprave. S druge strane odradio si za državene ili “velike” tvrtke koje ti ne plate od 3 mj. do 1 dana. Oni su veliki HEP,Ina,Končar i sl, te se s njima i država dogovara o plaćanjima, ami mali čekaj u redu. Da bi prebrodio taj jaz uzimam kredite kako bi isplaćivao plaće radnicima dok svoje ne naplatim. Znači kreditiram “velike” .Kad više ne možeš otpuštaš radnike i ostaju tvrtke sa jednim ili nijednim zaposlenim. Sada čitam i svi šute kako su to “fantomske tvrtke” Ne kažem da ih nema, ali zašto nitko ne piše o tome ko je generirao i uništio poduzetnike koji su uložili svoj kapital za pokretanje posla, te plaćali poreze državi koja je trebala napraviti okvire poslovanja u kojima bi se moglo raditi. Ovdje je suprotno uzmi gdje god možeš kako bi meni bilo dobro i onda kriva sitna “raja” Malog poduzetnika koji je neuredan lako se izbaci iz sustava, ali je problem sa “velikim” koji su pod zaštitom politike. Inače nikada ne komentiram članke, ali ovo što se u zadnje vrijeme pokušava svaliti na male poduzetnike je dno dna. Da li su mali sudjelovali u muljavinama oko Podravke, HEP-a , HAC-a, Gradnje autocesta,Riječke banke i sl.gdje su isisavani novci godinama.
Pozdrav

New Report

Close