Najveću plaću od 9,7 milijuna kuna mjesečno daje jdoo

Autor: Marija Brnić , 16. kolovoz 2017. u 07:45
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vlasnica Džulija Brekalo kaže da je iznos pogrešno interpretiran i da je riječ o plaćama za 350 pomoraca.

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj konačno se u svibnju podigla iznad šest tisuća kuna, no gleda li se statistike iz registra godišnjih izvješća koje tvrtke predaju Fini, široj javnosti posve nepoznata riječka Company Maritime Adriatic mogla bi se smatrati najpoželjnijim poslodavcem.  

Ta tvrtka registrirana je prije četiri godine kao jdoo, a prošle je godine uspješno poslovala i isplaćivala svom jedinom zaposleniku čak – 9,7 milijuna kuna mjesečno. I godinu ranije neto plaća u tvrtki bila je otprilike tolika, 9,5 milijuna kuna. Zvuči nevjerojatno, a u stvarnosti, kaže vlasnica i direktorica tvrtke Džulija Brekalo, tako i jest, jer, tvrdi ona, ta brojka ne odražava stvarno stanje. "Mi smo agencija za privremeno zapošljavanje, imamo 350 pomoraca koji nam rade na međunarodnim linijama, uglavnom izvan Europe, pa sami izračunajte koliko su njihova mjesečna primanja", kratko je odgovorila Brekalo na naš upit, napominjući da je podatak iz Fininog registra, a koji u pregledu poslovnih rezultata daje i Poslovna.hr, pogrešno interpretiran.

 

36 tisuća

kuna prosječna je neto plaća u Rocheu i Nokiji

Dodaje i da su svi njezini pomorci samozaposleni, te da podmiruju sami poreze i doprinose na plaće.  Pomorske plaće tradicionalno jesu među boljima, no u ovom slučaju i kolege iz sve aktivnijeg sektora agencijskog zapošljavanja kažu kako je u slučaju podatka o visini plaće posrijedi očito ili pogreška u knjigovodstvu ili se riječka agencija zapravo bavi posredovanjem, a ne privremenim zapošljavanjem. No, kako bilo, tvrtka ostvaruje protekle dvije godine izuzetan prihodovni rezultat, ubire 116 milijuna, odnosno 117 milijuna kuna. Koje su to tvrtke koje u Hrvatskoj imaju najviše plaće? Izuzme li se ova nevjerojatna cifra iz Rijeke, najviše prosječne plaće u hrvatskim kompanijama lani su isplaćivane uglavnom u podružnicama velikih stranih korporacija, a u tome prednjači Microsoft Hrvatska.

Ta je softverska tvrtka u prošloj godini ostvarila 109 milijuna kuna prihoda, a prosječna plaća 50-tak zaposlenika iznosila je 49.832 kune. U odnosu na prethodnu godinu u Microsoftu je prosječna plaća porasla za gotovo 5 tisuća kuna. Adris grupa godinu ranije bila je po visini prosječne plaće rangirana ispred Microsofta, kao i zagrebačka Ingra, no smanjenjem prihoda te su dvije kompanije racionalizirale i nagrađivanje, pa su prosječne plaće u Adrisu sa 72.374 kune iz 2015. lani bile više nego prepolovljene, skliznule su na 34.855 kuna. Ne treba smetnuti da su u 2015. prihodi rovinjske grupacije bili rekordni uslijed prodaje tvornice duhana TDR, pa se posljedično nagradama podigao i prosjek plaća.

 

117 milijuna

kuna prihoda ostvario je lani Company Maritime Adriatic

U Ingri je pad bio bitno blaži, za oko 6 tisuća kuna, a u prosjeku su plaće iznosile 40.825 kuna.  Osim Microsofta, na listi najviših plaća u samom vrhu nalaze se još neke tvrtke iz ICT sektora, prije svega Oracle Hrvatska. Prošle godine iz hrvatske podružnice tog globalnog proizvođača poslovnog softvera i hardvera najavili su novi veliki trend digitalne transformacije kompanija, kojeg su nazvali "seljenje poslovanja u oblak". A za hrvatske prilike prema oblacima idu i njihove prosječne plaće, koje su gotovo dotakle 36 tisuća kuna.

Oracle, poput Microsofta, ima 50-ak zaposlenih,  to je već druga godina zaredom u kojoj je prosječna plaća na razini od 34 tisuće kuna, s time da su prihodi, prema podacima Poslovna.hr porasli za trećinu u odnosu na prethodnu godinu. Zagrebački Johnson& Johnson koji je opskrbom bolničkih i zdravstvenih ustanova proizvodima namijenjenima za kiruršku i medicinsku djelatnost, te prodajom ortopedskih pomagala i farmaceutskih proizvoda ostvario čak nešto slabiji rezultat, najniži prihod u proteklih pet godina, podigao je prosječnu plaću na 34 tisuće. U tom poslovnom sustavu zaposleno je 80-tak djelatnika. Nešto ispod 28 tisuća kuna prosječna je neto plaća koju je imalo 12 zaposlenih u podružnici austrijskog trgovca kućanskim aparatima BSH, a u samom su vrhu još i Nokia Solutions and networks, te trgovac lijekovima Roche, gdje je prosječan neto iznos plaće lani bio 36 tisuća kuna. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ingra je zakon!

Hahah…da Djulia Brekalo …pomorska agencija…a vodi je imocanka …jdoo a vidi place…
Pao sam sa stolice zamalo od smjeha

ubire 116 milijuna, odnosno 117 milijuna kuna.

New Report

Close