Evo koje su banke i kompanije donirale za poplavljena područja

Autor: Suzana Varošanec , 20. svibanj 2014. u 16:27
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Vrdoljak istaknuo Saponiju, Megle te Podravku, Konzum ustupio logistiku.

Na apel Crvenog križa i Caritasa u akciju slanja pomoći građanima na poplavljenim područjima u Hrvatskoj uključuju se najveće hrvatske kompanije i banke.

Značajne donacije iz poslovnoga svijeta komentirao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak navodeći da su se tvrtke ekspresno aktivirale kao i građani. Javljajući se s terena iz poplavama ugrožene istočne Slavonije Vrdoljak je za Poslovni izjavio da je “impresivan taj osjećaj solidarnosti koji se u Hrvatskoj pojavi kad se dogodi velika nesreća”. Mnoge uprave tvrtki, kazao je, zvale su ga tražeći informacije kako se može najbolje pomoći.  Vrdoljak je tako istaknuo Saponiju, Megle te Podravku, koja je uz 21 tisuću mesnih narezaka iz robne zalihe intervenirala i dodatnim količinama hrane. Koprivnička tvrtka, naime, osigurala je i hitno prevezla više od sedam tona različitih prehrambenih proizvoda.

Badel 1862 uputio je kamion bezalkoholnih pića u Slavonski Brod, odakle će ih se dalje distribuirati onima kojima je najpotrebnija. U akciju se uključio i prijevoznik Badela 1862 tvrtka Ricardo, koji je ustupio kamion. Konzumova distribucijska i logistička mreža stavila se na raspolaganje Crvenom križu i donatorima, a Croatia osiguranje Pleternici je doniralo tri aparata za isušivanje, koji će biti prijeko potrebni u danima sanacije šteta. Allianz i AZ fondovi doniraju 250.000 kuna, a sve dobrovoljne novčane priloge zaposlenika, koje do petka prikupe, Allianz će dodatno udvostručiti.

Prikupljaju i materijalnu pomoć, a kad se voda povuče, u sklopu akcije ‘Allianz pomaže’ odabrat će i poduprijeti još jedan projekt unutar jedne lokalne zajednice koji će imati za cilj povećanje kvalitete života i sigurnosti.

Logično, najveće novčane donacije stižu iz bankarskih krugova. Dvije najveće banke, Zaba i PBZ, ukupno doniraju 4,5 milijuna kuna. Zaba donira 2 milijuna kuna, a PBZ uz 2 milijuna kuna za Hrvatsku još prosljeđuje po 250.000 kuna za pogođena područja u BiH i Srbiji. No, Božo Prka, šef PBZ-a, poručuje i da će i dalje pozorno pratiti razvoj situacije i nastaviti pomagati onima kojima je to najpotrebnije. Sva tri telekoma u Hrvatskoj – HT, Vipnet i Tele2 – odlučila su stradalnicima omogućiti besplatne razgovore, SMS poruke, internet, pa i mobilne uređaje, a odriču se i svih prihoda od poziva na humanitarni broj telefona 060 9011.

Tijekom današnjeg dana medijima je priopćeno da su se na pomoć odlučile i sljedeće kompanije:

  • Dukat donirao 15 tona trajnog mlijeka 
  • Agrokor koncern sa svojim članicama dosada donirao preko 6 milijuna kuna, donacije se nastavljaju
  • Uslijed katastrofalnih poplava koje su zahvatile Slavoniju kao prvu pomoć trenutno najugroženijima Allianz i AZ fondovi izdvojili su 250.000 kuna donacije Hrvatskom Crvenom križu, a sve dobrovoljne novčane priloge zaposlenika, koje od danas do petka 23. svibnja prikupljaju, Allianz će udvostručiti. Na taj će se način prikupiti dodatna sredstva, a zaposlenici Allianza prikupljaju i materijalnu pomoć, koju će Allianz potkrijepiti s 50.000 kn u obliku najnužnijih potrepština.

  • Hrvatski nogometni savez (HNS) će se odreći zarade od prodaje ulaznica za susrete Hrvatska – Mali i Hrvatska – Ukrajina (U-21) za pomoć područjima stradalima u katastrofalnim poplavama. Više o doprinosu HNS-a možete pročitati na sljedećoj poveznici: http://hns-cff.hr/news/4688/hns-pomaze-stradalima-od-poplave/

  • Transportna tvrtka daje besplatan prijevoz za pomoć poplavljenima – Svim građanima RH koji imaju mogućnosti pomoći ljudima u područjima zahvaćenim poplavom, a ne znaju na koji način otpremiti pošiljke, u akciju se uključila transportna tvrtka koja će pružiti svoju uslugu. Tvrtka Lagermax AED Croatia omogućit će besplatan prijevoz svim građanima koji žele svoje pošiljke otpremiti prema područjima pogođenim poplavom. Svoje pošiljke možete predati u svim poslovnicama tvrtke Lagermax u uredovno vrijeme na slijedećim adresama:

Zagreb, Franje Lučića 23, od 08:00 do 17:00

Split, Turjaci 371 (industrijska zona Kukuzovac), od 08 do 16:00

Rijeka, Kukuljanovo 410, od 08:00 do 17:00

Zadar, Biogradska 56, od 08:00 do 16:00

Pula, Divkovićeva 2b, od 08:00 do 16:00

Koprivnica, Zagrebačka bb, od 08:00 do 16:00

Osijek, Sv.Leopolda Blaženog Mandića 33, od 08:00 do 16:00

  • HEP uputio novčanu pomoć stanovništvu poplavljenih područja. Hrvatska elektroprivreda pozorno prati stanje na poplavljenim područjima. Područne jedinice HEP Operatora distribucijskog sustava posebnu pažnju posvećuju sigurnosti ljudi te provode preventivna iskapčanja ugroženih dijelova s električne mreže. Svoje aktivnosti koordiniraju sa službama koje organiziraju obranu od poplava, evakuaciju i pomoć stanovništvu. Uz angažman ljudstva i mehanizacije, Hrvatska elektroprivreda je donijela odluku i o novčanoj pomoći stanovništvu poplavljenih područja u Hrvatskoj. U tu svrhu Hrvatskom Crvenom križu doniran je iznos od 1 milijun kuna.

  •  Kraš se također uključio u pružanje pomoći stradalima u poplavi i tijekom današnjeg dana stanovnicima poplavljenih područja poslao blizu 20 tona osnovnih namirnica i svojih proizvoda. Roba je dostavljena tijekom dana na ugrožena područja Slavonije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Akcija se nastavlja i sutra kada će se prikupljati financijske donacije radnika kompanije koje će se u stvarima i higijenskim potrepštinama ponovo uputiti prema ugroženim područjima.
  • Državni ured za upravljanje državnom imovinom za pomoć stradalima od poplava stavlja na privremeno raspolaganje jedinicama lokalne samouprave slobodne državne stanove
  • Vindija se uključila u pružanje pomoći stradalima u poplavi i poslala u prihvatne centre Slavonije preko šest tona prehrambenih proizvoda koji uključuju  mlijeko, sokove i mesne prerađevine. 
  • Westgate Shopping City organizira akciju prikupljanja pomoći za područja ugrožena poplavama. Svi koji žele pomoći i priključiti se akciji sve potrebito mogu donijeti kod info pulta Westgatea.
  • Hrvatski odvjetnici donirali su 152.500 kuna pomoći za unesrećene u poplavama
  • Za pomoć stanovnicima poplavljenog područja Slavonije Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić izdvojit će iz proračunske Tekuće pričuve 100.000,00 kuna. 
  • Besplatan prijavoz na lokalnim i međunarodnim trajektnim linijama za prijevoz humanitarne pomoći omogućila je Jadrolinija.
  • Taxi Cammeo: Prikupljanje pomoći za poplavljena područja. Pozivaju sve građane iz okolice Zagreba, Rijeke i Osijeka koji žele donirati humanitarnu pomoć za unesrećene, a nemaju ih mogućnosti dostaviti, da nazovu 'SOS broj' i taxi vozilo će preuzeti donacije i besplatno ih prevesti na lokacije za prikupljanje pomoći. Taxi Cammeo 'SOS broj' za prikupljanje pomoći je: 01 / 6288 990. *Broj iskljucivo za prikupljanje pomoci. "Molimo da se namirnice i potrepstine prikladno spakiraju u cvrste vrece ili kutije", kažu iz Cammea.
  • Zagrebački Automoto klub Maksimir poziva vlasnike autoservisnih radionica Zagreba i Zagrebačke županije koji su spremni besplatno ili uz pola cijene popraviti bar jedan ili više automobila građana s poplavljenih područja Slavonije, da se jave Klubu. Biti će potrebna pomoć za prijevoz oštećenih i neispravnih automobila od poplavljenih područja do Zagreba, te usluge automehaničara, autolimara, autolakirera, vulkanizera, ali i akumulatori i rezervni autokaroserijski dijelovi. Vozači čijem poplavljenom automobilu treba samo neki sitniji popravak specijalizirane radionice koje nema u Slavoniji, mogu se obratiti za informacije – pomoć najbližem autoklubu kojemu će AMK Maksimir besplatno na zahtjev poslati knjižicu "Auto servisne i druge usluge za vozače" koja sadrži popis gotovo svih specijaliziranih radionica u Zagrebu. Sve informacije o ovoj akciji i vozilima kojima treba popravak biti će objavljivani na www.amk-maksimir.hr .
  • Erste banka namijenila je dva milijuna kuna za pomoć ugroženim područjima
  • Akcijama pomoći poplavljenim područjima, prema informacijama s Twittera, pridružio se i Crodux. "Na Crodux benzinskim crpkama vozači koji kamionima i kombijima voze pomoć za Slavoniju mogu besplatno natočiti gorivo", stoji u tvitu kojeg je objavio RTL-ov novinar Hrvoje Krešić. S Tportala pak javljaju da su im iz Croduxa odgovorili sljedeće:  "Istina je da se Uprava Croduxa odlučila pomoći unesrećenima u poplavama na način da se donira gorivo, uz napomenu da se donacije provode uz koordinaciju s županijama i lokalnim tijelima javne uprave s poplavama pogođenih područja odnosno organizacija koje surađuju s lokalnim tijelima". U prijevodu, toče samo organizacijama za koje im lokalna samuprava kaže da su došli u ispomoć.

Komentirajte prvi

New Report

Close