Najveća zapljena trofeja i preparata Inspekcije zaštite prirode

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2014. u 21:59
U zapljeni su oduzete i strane vrste koje se štite CITES konvencijom o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama

U zapljeni su oduzete i strane vrste koje se štite CITES konvencijom o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.

Inspekcija zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode u suradnji s policijom proveli su akciju zapljene trofeja i preparata strogo zaštićenih zavičajnih te nekih globalno ugroženih divljih vrsta.

Vrijednost oduzetih preparata i trofeja strogo zaštićenih vrsta s područja Hrvatske procjenjuje se na oko 400 tisuća kuna a na crnom tržištu mogla bi doseći i preko milijun kuna. U zapljeni su oduzete i strane vrste koje se štite CITES konvencijom o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama. Među oduzetim preparatima i trofejima se nalaze 3 vuka, 2 risa, vidra, 2 tigra, polarni medvjed, majmun serval,  8 sova, 8 ptica grabljivica, ibis, žuna i 18 ptica pjevica. Međunarodna trgovina danas ugrožava gotovo 35.000 vrsta divljih životinja i biljaka koje su zbog toga stavljene pod zaštitu CITES-a. Godišnja vrijednost ilegalne trgovine zaštićenim vrstama na svjetskoj razini procjenjuje se na 10 milijardi dolara što je stavlja na  četvrto mjesto po vrijednosti, odmah iza trgovine narkoticima, oružjem i ljudima.

Komentirajte prvi

New Report

Close