Najštedljiviji hrvatski gradonačelnik završio izbornu utrku: Troškove putovanja pokrivao iz svog džepa

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2017. u 08:41
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Najštedljivija se, pak, kada su u pitanju troškovi reprezentacije, u mandatu pokazala gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Internetski portal www.gradonacelnik.hr proveo je sveobuhvatnu analizu podataka Ministarstva financija Republike Hrvatske o izvršenju gradskih proračuna, odnosno koliko su gradonačelnici hrvatskih gradova u razdoblju od 2013. do 2015. godine trošili na službena putovanja i reprezentaciju.

Analize pokazuju da je puno više pozitivnih primjera i političara koji se itekako odgovorno ponašaju i upravljaju novcem svojih građana, a neki od njih idu toliko daleko da doslovno putuju o vlastitom trošku kako bi uštedjeli proračunski novac.

Upravo zbog ovakvog modela vladanja u široj hrvatskoj javnosti proslavio se dosadašnji gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković (na aktualnim izborima pobijedio je Hrvoje Janči)  kada je prošle godine objavljeno da je u čitavoj 2014. godini Grad Đurđevac za službena putovanja potrošio – 323 kune. Lacković je tada objasnio da, osim što svoju dužnost obavlja volonterski, jer plaću i dalje prima u svom odvjetničkom uredu, iz svog džepa pokriva i troškove putovanja, te da on sam nije potrošio niti ove 323 kune, već netko od njegovih zamjenika. Iako su im se troškovi službenih putovanja u 2015. godini povećali, te narasli na 3.846 kuna, Đurđevac, kada se gledaju prosječna godišnja izdvajanja, i dalje ostaje najštedljiviji hrvatski grad kada su putovanja u pitanju.

Željko Lacković završio je izbornu utrku za župana Koprivničko-križevačke županije s 23 posto glasova. Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) dobio je najviše glasova 41 posto, a u drugom krugu će mu se suprotstaviti Slavko Tucaković SDP, HSS, HNS, HSU, Laburisti) koji je osvojio 28 posto

Najštedljivija se, pak, kada su u pitanju troškovi reprezentacije, u mandatu pokazala gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, sa izdvajanjem od prosječno 2,56 kuna po stanovniku, odnosno prosječno 0,07 posto proračuna. Za ilustraciju, samo deset najštedljivijih gradova za reprezentaciju je izdvajalo manje od 5 kuna godišnje po stanovniku, a dvadesetak ih je ove troškove nabilo i preko 50, pa čak do 80 kuna po stanovniku godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close