Najesen kreće temeljita obnova luksuznog dubrovačkog hotela

Autor: Marija Crnjak , 19. srpanj 2016. u 10:51
Hotel će zadržati luksuzni štih/Grgo Jelavić/PIXSELL

ALH je objavio natječaj za odabir izvođača radova te nadzornog inženjera, a rok za predaju ponuda je 15. rujna.

Godinu dana nakon završetka obnove Hotela Kompas, vlasnici hotelske kompanije Jadranski luksuzni Hoteli (ALH), Grupa Lukšić, izdašan investicijski ciklus nastavljaju rekonstrukcijom i dogradnjom Hotela Excelsior, i to već po završetku ove sezone, potvrdili su nam u ALH.

Zasad, međutim, ne žele otkrivati detalje o skorašnjem projektu najavljujući prezentaciju u rujnu, dokad bi se trebao znati i glavni izvođač radova, kao i ukupan iznos investicije koja će vrlo vjerojatno premašiti 10 milijuna eura. "Nakon glavne turističke sezone, Jadranski luksuzni hoteli (ALH) planiraju rekonstrukciju Hotela Excelsior koji je posljednji put obnovljen 2008. godine. Za projekt je angažiran arhitektonski studio BF u suradnji sa studiom Franić Šekoranja.

 

20milijuna

eura stajala je posljednja rekonstrukcija Excelsiora

Više detalja o samom projektu, kao i vizualizacije Hotela Excelsior objavit ćemo u rujnu", kratko su nam poručili iz uprave ALH.  Kako neslužbeno doznajemo, radi se o temeljitoj rekonstrukciji Hotela Excelsior s ciljem zadržavanja luksuznog štiha, koji je njegov zaštitni znak kroz desetljeća. Hotel će se modernizirati i još bolje iskoristiti lokacija uz more i uz samu staru jezgru grada. Tako će se dodatno otvoriti pogled na more i Lokrum, što je jedan od najžešćih aduta u njegovoj promociji na tržištu. Projektiranje objekta povjereno je arhitektima koji iza sebe imaju brojne slične projekte, uključujući zagrebački Hilton neboder, Villu Dubrovnik i lošinjsku Alhambru obnovljenu pred dvije godine.

Dvojac za uređenje interijera Studia Franić Šekoranja, Dean Franić i Saša Šekoranja potpisuju i dizajn interijera Hotela Kompas, u čiju je rekonstrukciju ALH uložio 104 milijuna kuna. Franić Šekoranja nedavno su uredili i rovinjski Adriatic u sastavu Adrisove Maistre.  Ovo je značajan projekt za Hotel koji je gotovo neprekidno na tržištu od davne 1913. godine, kad je otvoren pod nazivom Villa Odak. Excelsior je hotel koji je ugostio na stotine svjetski poznatih osoba, državnika, filmaša, glazbenika, umjetnika, od kraljice Elizabete do Liz Taylor i Richarda Burtona do Francisa Forda Copolle.

Za današnji imidž hotela dobrim dijelom zaslužan je Goran Štrok, koji je Excelsior od države kupio 2000. godine i inzistirao da postane najluksuzniji hotel u Hrvatskoj. Iako je transakcija naišla na brojne kritike i optužbe da je SDP hotel dao Štroku "badava", ipak nisu ostvarene prognoze da će Štrok dubrovačke hotele skupo prodati. U jedanaest godina Štrok je, pokazalo se, pridonio podizanju imidža kompanije, no visoka ulaganja bila su popraćena i značajnim gubicima u poslovanju.

Lukšići su prije pet godina tako Štroku za JLH platili 14 milijuna eura, pokrivši usput još navodno stotinjak milijuna eura dugova. Zadnja rekonstrukcija Excelsiora započeta 2007. godine koštala je oko 20 milijuna eura, a u njoj su obnovljene i povećane sobe, obnovljena je recepcija, bar, restoran, unutarnji bazen te SPA i wellness-sadržaji. ALH je prije nekoliko dana objavio natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za  izvođača radova te nadzornog inženjera, a rok za predaju ponuda je 15. rujna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close