‘Najbolji znanstvenici moraju imati i najveće plaće’

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 02. kolovoz 2017. u 21:59
Tome Antičić/Igor Kralj/PIXSELL

Najavljena isplata EU novca za centre izvrsnosti.

Hrvatska je na dnu Europe u broju patenata, postotku znanstvenika u gospodarstvu, suradnih projekata znanosti i gospodarstva.

Ako se tako nastavi, postat ćemo daleko najsiromašniji pa je nužno što prije uvesti radikalne mjere, kaže novi državni tajnik u Ministarstvu znanosti dr. Tome Antičić, dosadašnji ravnatelj Instituta Ruđer Bošković. Istaknuo je da je potrebno promijeniti cijeli obrazovni i znanstveni sustav i stanje kroz par godina. "Odmah će se ići u isplatu novca strukturnih fondova za centre izvrsnosti, te za postdoktorante", najavljuje Antičić, dodajući da bi novac iz fondova trebao omogućiti i povećanje udjela doktora znanosti u industriji.

Kod nas je udio doktoranata u gospodarstvu nizak, u razvijenim zemljama i 80%. Antičić drži i da puko povećanje izdvajanja za znanost bez velikih promjena neće ostvariti iskorak. "Postojeća sredstva se moraju preraspodijeliti da najboljima ide najviše, preko većih plaća, boljih uvjeta. To će motivirati najuspješnije da donose još projekata, ostvaruju još bolju suradnju s gospodarstvom, da ostanu u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close