Najbolji europski i najbolji svjetski tvrdi ovčji sir dolazi s Paga

Autor: Frane Šarić/VL , 20. kolovoz 2014. u 15:36
Ivan Gligora, vlasnik i direktor/Dino Stanin/PIXSELL

U Nantwichu u Engleskoj proglašeni prvim u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, odnosno ovčjih sireva s dodacima.

Sirana Gligora iz Kolana na Pagu proizvodi najbolji europski i najbolji svjetski tvrdi ovčji sir. Sud je to svjetskih stručnjaka koji su sir Ivana i Šime Gligore na nedavnom natjecanju u Nantwichu u Engleskoj, u konkurenciji više od 4400 sireva iz 26 zemalja, nagradili svjetskom titulom u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, odnosno u kategoriji ovčjih sireva s dodacima.

"Kad smo nedavno dobili svjetsku titulu za naš novi sir u maslinovoj komini, rekao sam da ćemo biti svjetski prvaci i u siru koji smo proizveli dvije godine ranije, i to u vinskoj komini. Neki su mi rekli da sam malo i prepotentan, no 40 godina iskustva je tu", smije se direktor i vlasnik Ivan Gligora. Naime, ni pola godine ranije paški sir sirane Gligora osvojio je s novitetom na tržištu, sirom u maslinovoj komini, prvo mjesto u kategoriji ovčjih sireva na World Cheese Championshipu u Wisconsinu. Dobili su tada na natjecanju više od 2500 sireva 99,9 od 100 mogućih bodova i time nadmašili i nešto ranije osvojenu europsku titulu.

Sir u vinskoj komini, pak, opio je žiri u Namtwichu. "Još je moj otac stavljao sir u vinski mošt da omekša i da dulje traje. Sirevi prije nisu mogli zrijati u kontroliranim uvjetima i zbog toga su stavljali sireve u vinski mošt. A mi smo taj sir pravili da bismo oživili tradiciju. Okus je ugodan vinski. U komine se zreli sir se stavlja u rujnu i tu dodatno sazrijeva i poprima sve te karakteristike", objašnjava Ivan Gligora. Sirana Gligora ima pogon koji danas vrijedi nekoliko milijuna eura. Gotovo sav sir, a proizvede i do 60-ak tona i doseže cijenu i do 260 kn po kilogramu, Gligora proda.

Komentirajte prvi

New Report

Close