Tajni sastanak u Agrokoru: Najbogatiji Mađar želi kupiti Belje?

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2017. u 11:11
Foto: Marijan Murat/DPA/PIXSELL

Taj poslovni čovjek najpoznatiji je kao najveći dioničar i predsjednik velike mađarske financijske OTP grupe u čijem sastavu posluje i OTP banka.

Sándor Csányi, najbogatiji Mađar, sastao se ovih dana s izvanrednim povjerenikom Vlade za Agrokor, Antom Ramljakom.

Tu informaciju potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak novoj upravi najveće hrvatske kompanije. Csányi je prema nalazima Forbesa prvi mađarski milijarder. Ima fascinantne političke i poslovne veze te se može reći da je uz Viktora Orbana, s kojim je u vrlo dobrim odnosima, jedan od najmoćnijih ljudi Mađarske.

Taj poslovni čovjek najpoznatiji je kao najveći dioničar i predsjednik velike mađarske financijske OTP grupe u čijem sastavu posluje i OTP banka, koja već dulje ima otvorenu banku u Hrvatskoj, a nedavno je kupila i Splitsku banku od francuske Societe Generale te je time postala jedan od vodećih igrača i na hrvatskom bankarskom tržištu.

Inače, Csányi je i vrlo utjecajan u mađarskom MOL-u, gdje je godinama član MOL-ova odbora direktora. Valja podsjetiti da je Csányi bio na glasu kao jako dobar prijatelj Ivice Todorića te su se obojica žalili kako bi vrlo rado sklopili neki posao, ali im to ne polazi za rukom.

Mađarski bogataš na sastanku, koji je prema informacijama lista, bio kurtoazne prirode, ipak nije krio svoj interes za Belje. Naime, već ga dulje intrigiraju obradive površine koje kontrolira Belje, baš kao i njegovi proizvodni potencijali. Kad bi zemlju Belja spojio sa svojom preko granice u Mađarskoj, Csányi bi vjerojatno postao Europljanin koji kontrolira najveću količinu poljoprivrednih površina u EU, jer trenutačno u Mađarskoj drži oko 35 tisuća hektara. Drugim riječima, budu li Agrokorovi vjerovnici prodavali Belje, Csányi će prvi dati ponudu, piše Jutarnji list.

Komentari (5)
Pogledajte sve

cjelokupno dosadašnje poslovanje je čini mi se bilo tajno, možda je Gazda ipak proizvod UDBE

***sastanak je bil tolko tajan da nema portala di nisam čital o njemu

Toda vraća lovu?

država da je pametna trebala bi zakonom propisati da se prodavati može samo agrokor kao cjelina pa neka se dio dugova otpiše, a dio pretvori u udjele u agrokoru pa tko bude imao najveći udio neka upravlja jer ovako će se agrokor rasparčati i rasprodati sve naše kompanije strancima pa tako i belje koje ima ogromne obradive površine. jest da bi to bilo OK za male dioničare, ali za državu i građane to sigurno ne bi bilo dobro

New Report

Close