Najavljen štrajk u tvornici TIBO

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 16:27
Goran Kovačić/PIXSELL

Sindikat Istre i Kvarnera najavio je danas pokretanje štrajka u tvornici TIBO, koja djeluje u sklopu riječkog 3. maja.

Sindikat Istre i Kvarnera najavio je danas pokretanje štrajka u tvornici TIBO, koja djeluje u sklopu riječkog 3. maja, zbog neiplaćenih plaća za protekla dva mjeseca. Predsjednik sindikata Bruno Bulić upozorio je kako je ugrožena egzistencija stotinjak radnika TIBO-a i poručio Upravi 3. maja da odstupi ako radnicima ne može isplatiti plaće.

Po njegovim riječima, situacija je jednako teška i u drugoj tvornici u sklopu 3. maja, Tvornici motora i dizalica, ali tamo se isplaćuju plaće jer se Uprava boji radničkog nezadovoljstva budući da se tvornica nalazi u krugu brodogradilišta i ima znatno više radnika od TIBO-a. Bulić se upitao tko je dao ovlasti Upravi 3. maja da u programu preustroja poslanom u Bruxelles izostavi TIBO i Tvornicu motora i dizalica, odnosno da program izradi samo za brodogradilište. Pritom je ocijenio da je Uprava TIBO-a nesposobna i ne vodi tvrtku kako treba.

Osudio je neodgovornost vlasti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji prema gospodarstvu, posebno prema industrijskoj proizvodnji, dodavši kako oni vide razvoj grada samo kroz gradnju trgovačkih centara a ne reagiraju kad se zatvaraju brojne tvrtke. Po Bulićevim tvrdnjama, sindikat je doznao da je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak zatražio od predsjednika Uprave 3. maja Edija Kučana isplatu plaća radnicima TIBO-a, no Kučan to ne želi učiniti jer ocjenjuje da su u pozadini politički razlozi. Također tvrdi da TIBO ima naručene poslove, ali ne može raditi jer nedostaje materijala. Predsjednik uprave 3. maja Edi Kučan rekao je na novinarski upit da štrajk u ovom trenutku ne bi bio pametno rješenje jer TIBO treba proizvesti opremu za četiri broda za Brodosplit i Uljanik, te za jedno američko brodogradilište.

Razumijem ljude jer svi živimo od plaće do plaće, rekao je Kučan dodavši da se pokušavaju pronaći mogućnosti za isplatu barem dijela plaća. Napad sindikata na Upravu 3. maja ocijenio je nekorektnim podsjetivši da je Uprava osigurala TIBO-u novce iz naknade za pomorsko dobro. Kučan očekuje da će se pronaći logično rješenje za TIBO u okviru nadležnih ministarstava ili drugih državnih tijela, možda kroz proces predstečajne nagodbe s dobavljačima i vjerovnicima, te da će se nastaviti proizvodnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close