Najavili smanjenje državne uprave, a zaposlili još 2700 ljudi

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2018. u 08:48
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Krajem rujna prošle godine u državnoj upravi radilo je oko 68 tisuća ljudi.

Iako poslodavci i Europska komisija traže smanjenje državnog aparata, Vlada radi suprotno – najviše novozaposlenih je u pravosudnim tijelima i agencijama.

Ministar uprave Lovro Kuščević uvjerava da ova Vlada ne gomila državne službenike te da poštuje zabranu zapošljavanja, po principu dvoje u mirovinu jedan u službu, ali brojke mu ne idu u prilog, piše Dnevnik.hr.

Krajem rujna prošle godine u državnoj upravi radilo je oko 68 tisuća ljudi. U godinu dana broj zaposlenih narastao je na 70.781 zaposlenog.

Ministar Kuščević se pravda. "Tu imamo velik broj službenika za EU projekte koje smo morali zaposliti, a njihova plaća se financira iz projekta", kaže.

Najveći rast zabilježen je u pravosudnim tijelima. Prošle godine bilo je 7.704 zaposlena, a ove ih je čak 10 tisuća. U agencijama i ostalim tijelima broj raste s 9895 na oko 10 i pol tisuća. Po Ministarstvima – lagano pada.

Ministar obećava reformu. Državne službenike će ocjenjivati, kaže, dobar rad nagraditi većom plaćom, čak i jednokratnim bonusom. Za nerad će dobiti manju plaću.

Ove godine, tvrde, bilo je 106 otkaza, ali ne navode zašto. U Zagrebu, gdje su i sva ministarstva – nijedan otkaz.

Komentirajte prvi

New Report

Close