Najam manjih stanova u Zagrebu skuplji nego na moru: Cijene od 100 do 500 eura

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su se stanovima površine između 40 i 60 metara kvadratnih oglašavane cijene kretale od 250 eura do 1.100 eura.

Zagrebačko tržište najma stanova obično je ono najtraženije, no porastom temperatura i približavanjem turističke sezone povećava se i potražnja za nekretninama na moru.

Istraživanje oglasnika Crozilla.com o lipanjskim cijenama najma stanova u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu i Opatiji pokazalo je kako su oglašavane najamnine stanova površine između 20 i 80 „kvadrata“  najviše vrijednosti zabilježile u glavnom gradu. No, među prethodno navedenim gradovima, cijene najma većih stanova, onih od 80-100 kvadratnih metara, najviše su bile u Opatiji.

Prosječne tražene mjesečne najamnine stanova do 100 „kvadrata“ među gradovima koji su uvršteni u ovo istraživanje, najniže vrijednosti bilježe u Rijeci, gdje su iznosile oko 400 eura, dok su primjerice u susjednoj Opatiji iznosile 550 eura. Najviše lipanjske najamnine stanova do 100 metara kvadratnih oglašavane su u Splitu gdje su u prosjeku iznosile oko 600 eura – što je petnaestak eura više nego u Zagrebu.

Prosječne oglašavane cijene najma stanova površine između 20 i 40 metara kvadratnih tijekom lipnja su se kretale od tek stotinjak pa sve do 500 eura. U Rijeci je prosječna tražena mjesečna najamnina takvih stanova iznosila 273 eura, dok se u Zagrebu, pak, za njihov najam u prosjeku tražilo čak 400 eura mjesečno.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su se stanovima površine između 40 i 60 metara kvadratnih oglašavane cijene kretale od 250 eura do 1.100 eura. U Zagrebu su prosječne tražene cijene takvih stanova iznosile 470 eura. U Splitu i Zadru se za njihov mjesečni najam u prosjeku tražilo oko 460 eura, u Opatiji 430 eura, a u Rijeci tek oko 340 eura.

Za najam stanova od 60 do 80 „kvadrata“ prosječne su najamnine oglašavane od oko 200 eura, pa sve do oko 2.000 eura. Među gradovima na moru koji su uvršteni u ovo istraživanje, u ovoj „kategoriji“ najviše su cijene najma oglašavane u Splitu gdje su u prosjeku iznosile oko 650 eura, dok su u Zagrebu iznosile oko 660 eura, a u Rijeci tek oko 420 eura.

Najamnine stanova velikih površina, 80-100 metara kvadratnih, tijekom lipnja su se penjale čak i do 3.000 eura, a najveća prosječna cijena zabilježena je u Opatiji gdje se za njihov najam u prosjeku tražilo 914 eura - tek 5 eura više nego u Splitu, odnosno preko 100 eura više no u Zagrebu.

Najam kuća na moru već od 180 eura mjesečno

Cijene mjesečnog najma kuća na moru tijekom lipnja su oglašavane putem oglasnika Crozilla.com već od 180 eura, te su se penjale i preko 10.000 eura – kakve su oglašavane na području Primorsko-goranske županije. Na području Istarske županije, tijekom lipnja su se mjesečne cijene kuća za najam kretale od oko 530 eura, te su išle i do 6.000 eura, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji i preko tog iznosa.  Najviše najamnine imaju luksuzno uređene i dobro opremljene kuće, posebno one s bazenom, koje su smještene na dobrim lokacijama - uz more ili u gradskim jezgrama. S druge strane, najniže cijene najma imaju kuće manjih površina, one smještene na periferiji ili u manjim mjestima, koje su nešto slabije i skromnije opremljene te su dosta udaljene od mora.

Strani umirovljenici unajmljuju stanove na našoj obali

Nije rijetkost da nekretnine na moru za dugoročni najam traže stranci, najčešće umirovljenici iz Njemačke, Austrije ili Švicarske koji veći dio godine žele stanovati upravo na našoj obali, a u najvećem broju slučajeva pokazuju interes za najmom stanova na sjevernom Jadranu.

Tijekom lipnja putem oglasnika Crozilla.com najviše su se pretraživali stanovi u Zagrebu, zatim garsonijere za najam na području Zadra i Rijeke, a potražnja je vladala i za stanovima koji su se iznajmljivali u Splitu, Osijeku i Puli.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve