'Nađite prijateljsko rješenje arbitražnog spora'

Jean-Claude Juncker, šef EU koja je odbila Sloveniju/REUTERS Jean-Claude Juncker, šef EU koja je odbila Sloveniju/REUTERS

Europska komisija ostaje neutralna u pitanju tužbe Slovenije protiv Hrvatske.

Europska komisija ostaje neutralna i neće se pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog neprovođenja arbitražne presude o granici, potvrdio je glasnogovornik EK Margaritis Schinas u Bruxellesu.

Pokušaj Slovenije da natjera Komisiju da joj se pridruži u tužbi protiv Hrvatske nije urodio plodom.

"Komisija će nastaviti djelovati kao pošten posrednik u pronalaženju prijateljskog rješenja. Ostajemo pri stavu da se rješenje treba pronaći u razgovoru dviju država članica. Komisija neće objavljivati nikakvo izvješće u povodu slovenskog pisma", rekao je Schinas. Nije komentirao jesu li pravne službe Komisije sugerirale europskim povjerenicima da slovenski argument ima osnove u dijelovima koji se tiču moguće povrede prava EU iz ribarstva i Schengenskog zakonika.

"Članak 259. ne nalaže EK zakonsku obvezu da objavi svoje izvješće", izjavio je Schinas. Odluka Komisije da se ne miješa u hrvatsko-slovenski spor dijametralno je suprotna od stava koji je imala kad je izbio skandal s arbitražom u srpnju 2015. Tad je i šef Komisije Juncker inzistirao da arbitraža nema alternativu te da, usprkos svim dokazanim malverzacijama Slovenaca, Hrvatska mora ostati u procesu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!