Osvojili godišnju nagradu za inovativne DNA testove za personaliziranu prehranu

Autor: Marija Crnjak , 28. svibanj 2014. u 17:14
Vlasnik tvrtke profesor Gordan Lauc

Godišnju nagradu tvrtka Genos dobila je na Danima kreativnosti&inovativnosti.

Hrvatska tvrtka Genos na Danu kreativnosti&inovativnosti 2014. osvojila je godišnju nagradu za kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod za svoje "Genetičke testove za personalizirani pristup prehrani i tjelovježbi tvrtke Genos".

Radi se o dva DNA testa iz područja nutricionističke genetike koja je Genos razvio, marketinški osmislio i krenuo u njihovu komercijalizaciju tijekom 2013. godine. Konkretno, radi se o testovima koji omogućuju da se temeljem analize DNA odredi optimalan program prehrane i vježbanja, budući da je istraživanjima identificiran niz gena povezanih s indeksom tjelesne mase, regulacijom apetita, udjelom masnog tkiva u organizmu te motoričkim i funkcionalnim sposobnostima koji imaju potencijalnu ulogu u razvoju pretilosti, kao i utjecaj na izvođenje tjelesne aktivnosti. "Ovakav personalizirani pristup omogućuje nam da na nov način sagledamo neke aspekte života, zdravlje, predispozicije, životne navike, prehranu, način vježbanja, te da prilagodbom vlastitim genima značajno unaprijedimo kvalitetu života i smanjimo rizike. Naši testovi omogućuju pojedincu da na osnovu rezultata analize DNA definira svoju prehranu i način vježbanja na način koji baš njemu najviše odgovara", pojašnjavaju u Genosu.

Ističu da će se setovi moći kupiti u ljekarnama širom Hrvatske i bez dolaska u laboratorij vrlo jednostavno uzeti uzorak i poslati na analizu. "Za tu namjenu Genos je osmislio i Setove za uzimanje uzoraka koji sadrže sve što vam je potrebno da bi realizirali kupnju i uvelike će približiti DNA testiranja krajnjem korisniku kojem je ova vrst 'pretraga' u Hrvatskoj relativna nepoznanica, i stoga su još skeptični. Na neki način imamo i prosvjetiteljsku ulogu jer osim što stvramo proizvode istovremeno se bavimo edukacijom i promocijom same genetike i njene važnosti", ističu u tvrtki koju je 2007. godine kao akademski startup pokrenuo profesor Gordan Lauc. Tvrtka se bavi DNA analizom, forenzičkom DNA analizom i glikobiologijom, te pruža usluge pojedincima i ustanovama, kao što su molekularna dijagnostika, testovi očinstva, utvrđivanja identiteta, vještačenja u kriminalistici.

Tvrtka među ostalim provodi i DNA test faktora koagulacije, kojim se utvrđuje rizik od zgrušavanja krvi koji je krucijalan u stanjima poput trudnoće, operacija, trauma, uzimanja kontracepcije. Nedavno si razvili novi test pod nazivom GENContracept, kao pomoć ženama u odabiru načina kontracepcije. Medicinske testove u Genosu vide kao dugoročnu strategiju, jer se u tom segmentu otvara ogromno područje dijagnostike raznih bolesti i stanja.Tvrtka je osvojila niz nagrada za inovativnost i kreativnost, te sudjeluje u velikom broju međunarodnih istraživačkih projekata, te objavljuje zajedničke znanstvene publikacije s vodećim znanstvenim institucijama u svijetu. Također, kroz sudjelovanje u šest velikih FP7 istraživačkih projekata Europske komisije tvrtka je umrežena s tridesetak vodećih znanstvenih institucija u Europi i svijetu. U prošloj godini Genos je ostvario prihod od 9,3 milijuna kuna."Kroz kombinaciju projektnog financiranja i tržišnih prihoda ostvarili smo značajan rast, te danas Genos zapošljava 30 djelatnika, od čega je čak deset doktora znanosti, a još devet djelatnika upisano je na doktorske studije i trebali bi steći doktorat znanosti u sljedeće dvije do tri godine", ističu u tvrtki. 

Komentirajte prvi

New Report

Close