Nagrada studiju 3LHD za projekt hotela “Lone”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2012. u 17:31
Zaposlenici i suradnici 3LHD arhitektonskog studija koji su osvojili godišnju nagradu za projekt hotela Lone u Rovinju (PXL)

Počeli su Dani Orisa – najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe.

 Dani Orisa – najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe, koji već tradicionalno okuplja regionalnu arhitektonsku scenu, počeo je danas u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svoje 12. izdanje dodjelom Orisove nagrade za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi studiju 3LHD za njihov projekt hotela "Lone" u Rovinju ostvaren prošle godine.

LHD arhitektonski studio iz Zagreba djeluje od 1994. kada su ga osnovali arhitekti Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić i Silvije Novak koji su danas i primili Orisovu nagradu, pred više od dvije tisuće njihovih kolega iz zemlje i inozemstva, iz ruku visokoga pokrovitelja Dana Orisa hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i Branka Vojnovića, vlasnika tvrtke Zagrebgradnja koja je ove godine sponzor Orisove nagrade, a i graditelj hotela "Lone".

Dvodnevni simpozij i ove godine suorganiziraju ORIS kuća arhitekture i tvrtka Arhitekst, a visoki pokrovitelji su ministarstva kulture te graditeljstva i prostornog uređenja, kao i gradovi Zagreb i Dubrovnik. Predsjednik Josipović istaknuo je kako se već treći put spremno odazvao pozivu za pokroviteljstvo, ali i za sudjelovanjem na simpoziju koji je za njega sjajan skup koji u današnjem vremenu krize generira optimizam i povezuje regiju, za što se, kako je rekao, i osobno zauzima kao primjer poželjne europske politike.

Josipović je svjestan da se danas i arhitektonska, kao i ostale struke, suočavaju s općom društvenom krizom, ali i izražava želju da sve struke prebrode nedaće koje donosi kriza, među ostalim, zahvaljujući i tomu što imaju zadovoljstvo baviti se poslom koji vole.

Izvršna direktorica ugledne arhitektonske nagrade Pritzker Martha Thorne rekla je kako joj je privilegij sudjelovati na skupu koji poziva na održavanje visokih standarda struke bez obzira na gospodarsku situaciju. Zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja arhitektica Anka Mrak Taritaš ukazala je na potrebu zajedničkoga djelovanja arhitekata, javne uprave i politike na očuvanju prostora kao izuzetnog općeg dobra. S tim u vezi, istaknula je da je pred samim dovršetkom jedan važan dokument – Arhitektonske politike na kojemu se radilo pune dvije godine te da će se on uskoro uputiti u Sabor.

Za pomoćnika ministrice kulture Zlatka Uzelca, Dani Orisa su i promotor hrvatske urbanističke kulture, a zbog njihove važnosti zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević najavila je da će ih grad Zagreb i ubuduće podupirati.
Pred više od dvije tisuće arhitekata i prijatelja arhitekture danas su predavanja održali ugledni gosti – japanski arhitekt Sou Fujimoto, gospođa Martha Thorne, francuska arhitektica Odile Decq te industrijski dizajner svjetskoga glasa Karim Rashid.
Sudionike je u ime organizatora pozdravio direktor Orisa arhitekt Andrija Rusan, a skup su moderirali arhitekti Maroje Mrduljaš i Dinko Peračić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

lol, to je stvarno kul da glavni sponzor dobije glavnu nagradu [emo_smijeh]

mogli su napravit cesiju sa sponzorom pa niti ne dijeliti nagrade. [emo_ooooo]

New Report

Close