‘Nagodinu napokon osnivanje tvrtke u dva koraka, i to online’

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2018. u 07:42
U projektu Svjetske banke i EK su i naše institucije, a cilj je unaprijediti i olakšati proces registracije/FOTOLIA

Fina će voditi novu digitalnu platformu koja će objediniti sve informacije bitne za buduće poduzetnike.

Pokretanje posla u Hrvatskoj od iduće godine moglo bi biti jednostavnije, brže i lakše, jer će se postaviti digitalna platforma koja će objediniti različite procese i institucije putem koji se sad osnivaju tvrtke, najavljeno je u utorak na završnoj konferenciji projekta Svjetske banke, Europske komisije (EK) i hrvatskih partnera.

Riječ je o projektu "Postavljanje temelja za moderni sustav pokretanja poslovanja u Hrvatskoj", koji su u godinu i pol dana provodili Svjetska banka i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz podršku EK i niz hrvatskih institucija u kojima se obavljaju procesi za pokretanje posla i registraciju tvrtki, uključujući i Finu, koja je zadužena i za provođenje projekta, vođenje i održavanje novog digitalnog sustava. Ta će platforma uključivati i web stranice te aplikaciju putem koje će budući poduzetnici lakše i na jednom mjestu moći naći sve informacije za pokretanje posla. Ali to neće, ističe državna tajnica u  Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, ukinuti dosadašnje institucije i agencije koje su se time bavile, nego olakšati procedure. Pristup platformi i aplikaciji će biti besplatan, ali će se i dalje plaćati troškovi javnog bilježnika i sl.

 

Štetner

Digitalne procedure za osnivanje su vani normalne, zašto da kod nas još bude pečata.

  "Projektom smo željeli potaknuti bolju poslovnu klimu u Hrvatskoj, ali i uključivanje u poduzetništvo i lakoću pokretanja posla, koja je sada na više institucija i treba proći osam koraka. Stoga smo analizirali sve njihove baze i podatke. Kroz aplikaciju se proces registracije tvrtke ubrzava i olakšava na jednom mjestu. Cijeli postupak želimo svesti na dva koraka. Do kraja godine još treba stvoriti tehničke preduvjete za povezivanje različitih registara da bi sve proradilo nagodinu", kaže državna tajnica.

Voditeljica projekta u Svjetskoj banci Andreja Marušić naznačila je da je ovaj projekt važan za poslovne analitike i bolju poslovnu praksu, ali i za transparentnije i brže pokretanje posla. Poduzetnik i čelnik mreže poslovnih anđela Crane Davorin Štetner vjeruje da će projekt donijeti puno dobrog i zaživjeti iduće godine. "To je veliki napredak za poslovno okruženje u nas i vjerujem da će, što dugo čekamo, time konačno doći i pozitivna poslovna klima. Digitalne procedure za osnivanje tvrtki su normalne u svijetu. Zašto da kod nas još bude biljega, pečata, odlazaka javnim bilježnicima, što usporava proces i povećava troškove", zaključio je Štetner.

Komentirajte prvi

New Report

Close