Nagodbu traži 390 građana od 120.000 kandidata

Autor: Suzana Varošanec , 17. travanj 2016. u 22:00
Ukupni dug dosegao 35 milijardi kuna/FOTOLIA

Jesu li vjerovnici za sporazum ili slijedi sudski postupak osobnog stečaja?

Oko 400 građana odlučilo je potražiti izlaz iz dužničkih dubioza uz pomoć Zakona o stečaju potrošača, a prvi su održali sastanke s vjerovnicima u Fininim savjetovalištima. Rezultat je to samog početka primjene novog instituta, no nije jasno jesu li prvi sporazumi s vjerovnicima sklopljeni, ili se put otvara eventualno za sudski postupak osobnog stečaja.

To će se tek vidjeti kad prvi takav predmet stigne na općinski sud. Naime, iz Fine navode kako nisu u mogućnosti dostaviti tražene podatke, a kao razloge iznose Zakon o zaštiti osobnih podataka. Novi postupak očekivano prate i tipične boljke, a među njima i zasad odlučujuća neupućenost građana. Veliki broj podnesenih zahtjeva nije potpun.

Prva, pak, dva sastanka prošlog su tjedna održana uz blagodat koju donosi povjerljivost postupka, što se po nekima tek može pokazati kao motivacijski faktor. Za lavinu novih izvansudskih predmeta nismo dobili potvrdu, no očekuje se da će broj konstantno rasti. Fini na dnevnoj bazi stiže jedan do dva nova zahtjeva: u proteklih mjesec dana zaprimljeno ih je 40-ak, a dosad ukupno 390. S obzirom na zakonske uvjete, postoji oko 120.000 kandidata s 35 milijardi kuna dugova, među kojima i oko 4000 građana.  

Komentirajte prvi

New Report

Close