Što će biti sa zagrebačkim hotelom Esplanade? Nagodba pred potpisom unatoč buntu vjerovnika

Autor: Marija Crnjak , 06. studeni 2019. u 11:30
Foto: Press

Pet godina traje predstečajni proces, opterećen sporom koji je pokrenuo Regent.

Gotovo pet godina od otvaranja predstečaja, tvrtka Esplanade Oleander sljedećeg ponedjeljka trebala bi na Trgovačkom sudu u Zagrebu potpisati predstečajnu nagodbu s vjerovnicima.

Ako zakazano ročište protekne bez iznenađenja, okončanje predstečajnog postupka između ostalog će tvrtki u vlasništvu austrijskog poduzetnika Herberta Haselbachera dati slobodne ruke da proda zagrebački Hotel Esplanade, za čiju se kupnju nedavno otvoreno zainteresirao srpski Delta Holding.

Iako je financijska stabilizacija tvrtke koja drži jedan od najboljih zagrebačkih hotela dobra vijest, Poslovni dnevnik doznaje kako je predstečaj Esplanade koji je krenuo početkom 2015. godine iza kulisa popratio dugačak i prilično kompliciran sudski proces, u kojem su deblji kraj izvukli vjerovnici s najvećim iznosima potraživanja, a nisu uspjeli ni pred hrvatskim sudovima dokazati da je nagodba protuzakonita.

Konkretno, u nagodbi čije se potpisivanje očekuje na ročištu koje je Trgovački sud zakazao za 11. studenog, najkraćih rukava ostaju hotelska kompanija Regent koja umjesto 70 milijuna kuna potraživanja može očekivati tek 30 posto traženog iznosa, te građevinska tvrtka Megrad koja je za nikad plaćenu adaptaciju Esplanade tražila 14 milijuna, što je spalo na 4 milijuna, s tim da je građevinar u međuvremenu krajem 2015. završio u stečaju.

Od većih vjerovnika, najbolje bi u nagodbi prošao Investicijski fond Investment Fund for Central and Eastern Europe kojem će dužnik isplatiti ukupan iznos od 78 milijuna kuna duga, te će stoga biti zainteresiran potpisati nagodbu, te vezane Haselbacherove tvrtke, Crown-Wsf Hotelerrichtungs. BetriebsgesCrown- WSF spol i Wsf Hotel Esplanade Betriebsges, koje su ušle na popis razlučnih vjerovnika na temelju dugogodišnjih pozajmica tvrtki Esplanade Oleander.

Upravo tvrdnje o favoriziranju Haselbacherovih povezanih društava u postupku predstečajne nagodbe, koja su se umjesto da restrukturiraju Esplanade koristila pozajmicama osiguranim hipotekama, bio je jedan od elemenata tužbe koju je pokrenuo Regent početkom 2016. godine na Upravnom sudu.

Naime, nedugo nakon pokretanja postupka predstečaja, u lipnju 2015. godine nagodbeno vijeće je prihvatilo plan financijskog i operativnog restrukturiranja Esplanade Oleander, prema kojem su vjerovnici iz grupe ‘ostali vjerovnici’ trebali otpisati 70 posto duga, i to u ratama.

Dug Esplanade prema Regentu nastao je kad im je Esplanade 2012. godine otkazala ugovor o upravljanju prije roka, što je predviđalo penale koje Esplanade nije platila.

Tijela javne uprave, financijske institucije osim navedenog investicijskog fonda, kao i većina ostalih vjerovnika imaju tek neznatna potraživanja.

Od ukupno 269 milijuna kuna potraživanja koja su prijavljena u predstečajnom postupku, Regentov dio iznosio je 70 milijuna kuna. Kako nisu pristajali na otpisivanje duga u iznosu od 50 milijuna kuna, Regent se žalio, no Ministarstvo financija je odbilo žalbu.

Zbog toga je kompanija koja je u vlasništvu dviju velikih hotelskih grupacija, Intercontinental Hotel Group i Formosa International, početkom 2016. podnijela tužbu Upravnom sudu u kojoj je Regent, navodeći ozbiljne optužbe za kršenje Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nangodbi protiv nadležnih institucija, tražio poništenje odluke nagodbenog vijeća. Upravni sud u ljeto 2016. to je odbio, a Visoki upravni sud odbio i njihovu žalbu na to rješenje, tako da je Regent iscrpio sve pravne mogućnosti u ovom slučaju.

Iako se ne očekuje da na navedenom ročištu Regent pristane na nagodbu, za očekivati je da će ona biti donesena glasovima ostalih vjerovnika, kažu naši izvori upućeni u slučaj.

Za sada nije poznato planira li austrijski vlasnik po okončanju predstečajnog procesa prodati hotel Esplanade, koji je za cijelo ovo vrijeme poslovao bez prekida ili vidljivih problema.

Tvrtka Esplanade Oleander lani je ostvarila 97,1 milijun kuna prihoda, što je oko 9 posto više nego godine ranije, uz neto dobit od 23 milijuna kuna, što je rast u odnosu na 16,7 milijuna kuna u 2017. godini. Iako tvrtka knjiži zadržanu dobit od 45,8 milijuna kuna, preneseni gubitak je krajem prošle godine bio 212 milijuna kuna, uz vrlo visoku zaduženost, s 278,2 milijuna kuna kratkoročnih, te 74,4 milijuna dugoročnih obveza.

U istom izvješću za prošlu godinu navodi se da će prdstečajna nagodba poboljšati likvidnost tvrtke i omogućiti uredan nastavak poslovanja.v

Komentirajte prvi

New Report

Close