Nacrt Plana gospodarenja otpadom ide u raspravu

Autor: Suzana Varošanec , 22. siječanj 2018. u 22:00
Javna rasprava od 30. siječnja do 28. veljače/FOTOLIA

Zagrebački dokument propisuje isto što i Vladina uredba, uz novi način naplate odvoza.

Grad Zagreb intenzivira aktivnosti oko donošenja Plana gospodarenja otpadom, nakon što se nekoliko godina kasnilo i u donošenju nacionalnog plana.

Očekuje da će zagrebački dokument u ožujku biti upućen u Gradsku skupštinu. U obavijesti koju potpisuje gradonačelnik Milan Bandić, javnu raspravu za Stratešku studiju o utjecaju Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba na okoliš i Nacrt prijedloga plana gospodarenja otpadom, od 30. siječnja do 28. veljače, provest će Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, dok je javno izlaganje predviđeno za 13. veljače.

Uz to, za sustav koji je poznat po kašnjenju, na dodatne aktivnosti potiče i Vladina Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom iz studenog 2017. Kako je i njome regulirano obvezno odvojeno prikupljanje otpada, obveza je svih JLS do početka veljače odlučiti o postupanju s miješanim i biorazgradivim otpadom, uz propisane razne stavke od kriterija obračuna količine otpada i područja pružanja javne usluge do općih uvjeta ugovora s korisnicima.

Na toj liniji i nabava je zagrebačkih kanti za odvojeno prikupljanje i ekološka infrastruktura, uz pitanje hoće li to donijeti više račune korisnicima, ili će za sustav odvajanja otpada Grad posegnuti za EU sredstvima.

Sukladno kriterijima prihvaćenim pristupanjem EU kojima se na kraju 2020. predviđa 50% odvojenog otpada, ovaj pokazatelj za Zagreb kreće se na oko 30%, prema gradonačelniku: podaci Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da ima 27,65% odvojenog otpada, a zagrebački centar za gospodarenje otpadom raspolaže s podatkom o 32,6%, zbog čega su potrebna usklađenja. Obveza primarne selekcije otpada postoji od 2004., a od 2013. Zakon o održivom gospodarenju otpadom, no manjkali su podzakonski akti.

Komentirajte prvi

New Report

Close