Na VTS-u 100 žalbi, operativna dobit bolja, prihodi ispod plana

Autor: Jadranka Dozan , 12. ožujak 2018. u 22:01
Sektor prehrane je umjesto planiranih 11,8 ostvareno je 21 milijuna kuna EBITDA-e/Petar Glebov/PIXSELL

Trgovina je s 896 mil. kuna prihoda malo ispod plana, dok ga je EBITDA, iako negativna, blago premašila.

U prvom mjesečnom izvješću koje potpisuje novi povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško mnogima je zapeo za oko podatak da je na siječanjsko rješenje Trgovačkog suda o utvrđenim i osporenim tražbinama zaprimljeno 100 žalbi.

Još donedavno govorilo se da ih je 70-ak, a poznavatelji prilika i tada su isticali da VTS ima pet vijeća i teško ih može obraditi prije sredine svibnja.  No, Peruško i dalje ustrajava na nagodbi u zakonom utvrđenim rokovima. Što se tiče poslovanja operativnih kompanija, s izvanrednom upravom fokus je s prihoda prebačen na profitabilnost. U odnosu na planske veličine u siječnju su mahom bolji bili samo pokazatelji operativne dobiti (EBITDA), a ne i prihoda. 

 

494 milijuna

kuna ukupni troškovi izvanredne uprave u 10 mjeseci

U grupi Maloprodaja i veleprodaja 896 mil. kuna prihoda malo je ispod plana, dok ga je EBITDA blago premašila, ali u siječnju to znači da je manje negativna (-21,1 prema planiranih -24,6 mil. kuna). Ističe se i da su prodajni prihodi u maloprodaji bili nepunih pet posto manji u odnosu na lanjski siječanj, no to je, tvrdi se, najbolji rezultat od uvođenja izvanredne uprave. Konzum je pritom na 601 mil. kuna prihoda ostvario negativnu EBITDA-u na razini 9,5 mil. kuna ili 3% bolje od plana.

Siječanj i veljača su, uz studeni, mjeseci s najtanjim prihodima čija razina se u odnosu na sezonu razlikuje i 40-ak posto. S 426 mil. kuna prihoda i poslovna grupa Prehrana prodajom je bila neznatno ispod plana, ali je pritom ostvarila znatno bolji skor EBITDA-e; umjesto planiranih 11,8 ostvareno je 21 mil. kuna. Uz prodor na neka nova inotržišta, kompanije iz te divizije aktivno pripremaju za uskrsne blagdane, kao i turističku (pred) sezonu.

Istodobno, segment Poljoprivrede u siječnju je bio pod utjecajem znatnog pada cijena svinjskog mesa, ali i uljarica i žitarica te voća i povrća pa su slabiji od plana bili i prihodi (ostvareno 137 mil. kuna) operativni rezultat (EBITDA od 10,2 mil. kuna). U nepunih deset mjeseci izvanredne uprave ukupni troškovi Agrokora d.d. su dosegnuli 494 milijuna kuna. Uz naknade povjereniku i plaće zaposlenika Agrokora d.d. (trenutno ih je 90) to uključuje i troškove savjetnika i revizora, odnosno ostale operativne troškove. Najveći dio troškova otišao je na savjetnike – 268 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close